AFAD'dan Kastamonu uyarısı: "İş yerlerini açmayın, üst katlara çıkın!"

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Afet ve Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kırmızı kod uyarısı yapılan Kastamonu’da, bugün sabah saatlerinde dere ve çaylar taşmaya başladı. İnebolu merkezinden geçen çayın taşma aşamasına gelmesinden dolayı iş yerlerinin açılmaması ve giriş ile birinci katta bulunan vatandaşların ise üst katlara çıkması yönünde uyarı yapıldı.  

GÜNDEM 27.06.2022, 08:39 27.06.2022, 09:59
AFAD'dan Kastamonu uyarısı: "İş yerlerini açmayın, üst katlara çıkın!"

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Afet ve Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kırmızı kod uyarısı verilen Kastamonu’da gece saatlerinden bu yana sağanak yağış etkili oluyor. 

Geçen yıl felakete yol açmıştı

Bu kapsamda geçen yıl sel felaketinin meydana geldiği Kastamonu’da, bugün sabah saatlerinden beri yeniden çay ve dereler taşma aşamasına geldi. Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden geçen Söke Çayının taşma aşamasına gelmesinden dolayı ilçede önlemler artırıldı. İnebolu İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Zabıta ekipleri, sık sık araçlarla devriye atarak olumsuz hava koşullarına karşı vatandaşlara uyarıda bulunmayı sürdürüyor.

Su seviyesinin yükselmesiyle beraber İnebolu Devlet Hastanesine de sel suları gelmeye başladı. 

“Üst katlara çıkın” uyarısı

Kent merkezinden geçen Söke Çayının taşmaya başlamasıyla birlikte vatandaşların iş yerlerini açmaması ve bulundukları binanın giriş kat ile birinci katında oturanların ise üst katlara çıkarak önlem almaları istendi. 

Ayrıca olumsuz hava şartları nedeniyle kurulan kriz masası ile bütün kurumlar teyakkuza geçirildi. Beklenen şiddetli yağıştan önce Kastamonu Valiliği, 11 dalgıç, 410 personel, 3 kurtarma botu ve 318 makine ekipmanı kuzey bölgelere konuşlandırdı. Bu planlama ile muhtemel riskli durumlara hemen müdahale edilmesi amaçlanıyor. Öte yandan 112 çağrı merkezinde kurulan özel ekip ile aktarılacak olan ihbarlar hızlı bir biçimde tek elden koordine edilecek. 

İnebolu’da Söke Çayının taşma tehlikesine karşı alınan önlemleri yerinde takip eden İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, “AFADA ve Meteoroloji tarafından 2 gündür gerekli uyarılar yapıldı. Bu kapsamda ilçemize yönelik uyarılarla beraber şiddetli yağışlar devam etmektedir. Yağışlar sonrasında ilçemizden geçen çayın su düzeyinin yükseldiğini görüyoruz. Bu sebeple sık sık vatandaşlarımızı olumsuz hadiselere karşı uyarıyoruz. Halkımız dikkatli olsun, dere kenarındaki araçların kesinlikle kaldırılması, alt kattaki vatandaşların dere kenarında özellikle alt katta oturanların üst katlara çıkmaları, 2’nci bir uyarıya kadar kesinlikle iş yerlerinin açılmamasını istirham ediyorum. Tedbirli bir biçimde panik yapmadan önlemlerimizi alalım. Bu sınavımızı da inşallah kayıpsız bir şekilde geçireceğiz. En az riskle geçeceğiz. Her türlü olumsuz durumlara karşı vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını rica ediyorum” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)