Adnan Oktar davasında 68 kişi tahliye edildi

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, Adnan Oktar'ın organize suç örgütüne yönelik olarak aralarında Oktar ve örgüt mensuplarının yer aldığı 84'ü tutuklu toplam 215 sanık hakkında yerel mahkeme tarafından verilen hükmün usulden bozulması yönünde karar verdi. Ceza dairesinin bozma kararı ile birlikte tutuklu bulunan 68 sanığın, cezaevinde geçirdikleri süre ve haklarındaki hükümler ile ilgili bozma sebepleri göz önüne alınarak salıverilmelerine karar verildi. Söz konusu kararda, suç örgütü lideri Adnan Oktar ve 15 örgüt yöneticisinin tutukluluk halinin devamına karar verildi.

GÜNDEM 15.03.2022, 23:06 17.03.2022, 08:53
Adnan Oktar davasında 68 kişi tahliye edildi

1'inci Ceza Dairesi, İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Oktar organize suç örgütüne yönelik olarak 215 sanık hakkında verilen hapis cezası için gerçekleştirilen istinaf başvurusu hakkında kararını verdi.

68 kişi salıverildi

Dairenin dosya üzerinde gerçekleştirdiği incelemede, açılmamış davalara ilişkin hüküm kurulduğu ve bunun da nihai hukuka aykırılık durumu sebebiyle kabul edildiği belirtildi.

Dairenin verdiği, nitelikli dolandırıcılık suçu gerekçesiyle açılan davada, tahkikatı süren birtakım etkin pişmanlık gösteren sanıklara ilişkin dosyanın bu dosya ile bir araya getirilerek görülmesinde mecburiyet bulunduğunun gözetilmediği aktarıldı.

Mağdurlarının duruşmalara çağrılarak şikayetlerinin sorulması gerektiği kaydedilen kararda, bahse konu mağdurların yokluğunda dava sürdürülerek hüküm kurulduğu belirtildi.

Ceza dairesi, 'aynı suçun ortak faili olduğu öne sürülerek dava açılan ve İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldüğü belirlenen dosyanın beraber görülmesinde mecburiyet bulunduğunun gözetilmediğine ve bazı sanıklar hakkında uzlaşma süreci uygulanmaksızın karar verildiğine' vurgu yapıldı.

Daire, diğer suçların (askeri ve siyasi casusluk, FETÖ'ye yardım, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, örgüt yönetme ve örgüt üyeliği) bağlantısı nedeniyle ve ayrıca hatalı yorumlama ve eksik kovuşturma neticesinde hüküm kurulması sebebiyle kararın usulden bozulduğunun altını çizdi.

Ceza dairesinin bozma kararı ile birlikte tutuklu bulunan 68 sanığın, cezaevinde geçirdikleri süre ve haklarındaki hükümler ile ilgili bozma sebepleri göz önüne alınarak salıverilmelerine karar verildi.

16 kişinin tutukluluk hallerine devam kararı

Söz konusu kararda, suç örgütü lideri Adnan Oktar, Yeliz Aksoy, Ulviye Didem Ürer, Tarkan Yavaş, Sinem Hacer Tezyapar, Oğuzhan Sevinç, Merve Büyükbayrak, Mert Sucu, Mehmet Noyan Orcan, İbrahim Tuncer, Halil Hilmi Müftüoğlu, Hakan Kurtul, Bora Yıldız, Ayşegül Hüma Babuna, Aylin Atmaca ve Alev Babuna'nın ise tutukluluk hallerinin sürmesine hükmedildi.

Ceza dairesi tarafından hükmün bozulmasına yönelik olarak verilen kararın akabinde dosya, İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.

Yorumlar (0)