Adıyaman’da 1500 yıllık insan izleri…

Bölgede hüküm süren Kommagene Krallığı'nın beş büyük kentinden biri olarak adı geçen Adıyaman'daki Perre Antik Kenti'nde yapılan kazılarda genç yaşında hayatını kaybetmiş iki kişinin 1500 yıllık iskeletlerine ulaşıldı.

GÜNDEM 30.10.2021, 14:11
Adıyaman’da 1500 yıllık insan izleri…

2001 yılından bu yana Adıyaman ili sınırları içerisinde bulunan Perre Antik Kenti’nde yapılan çalışmalar bir bir sonuç veriyor. Şimdiye kadar su kanalları, tarihi Roma çeşmeleri ve ortaya çıkarılan çeşitli mimari yapıların ardından şimdi de merdivenli alanın yanında varlığı tespit edilen bir mezarda 2 gence ait 1500 yıllık iskeletler bulundu.

Adıyaman müze müdürü Mehmet Alkan konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Perre Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini ve iskeletlerin bulunduğu alanda geçen seneden beri çalışıldığını belirterek şunları söyledi: “Geçen sene 220 metreye kadar kazdığımız merdiveni bu sene daha da kazarak 350 metreye ulaştık. Kazıların sonucunda bir mezarda iki genç kişiye ait kemikler ortaya çıktı. Kafataslarının biri batıya, diğeri doğuya bakar tarafa bakacak şekilde yerleştirilmiş. Mezar içinde herhangi bir buluntu bulamadık, bu da mezar soyguncularının saldırısına uğradığını gösteriyor. Tespit ettiğimiz kadarıyla bu iskeletler tam 1500 yaşında.”

Bölgede haç işaretleri bulundu

Müze görevlisi olarak görev yapan arkeolog Mehmet Turan da platformların olduğu bölgelerde haç işaretinin bulunduğunu söyledi. Buldukları merdivenin kutsal ya da kamusal bir alana çıktığını düşündüklerini ifade eden Turan, “Kazıda merdivenin ana kayaya oyulması suretiyle yapıldığını ve ana kayaların eksik olduğu yerlerde de kesme blok taşlarının kullanılarak merdivenin tamamlanabildiğini görüyoruz. Merdiven yapısının boyunu incelediğimizde burada mezarlarla karşılaştık ve bugün de bir tanesini ortaya çıkardık” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Yorumlar (0)