Adım adım Ay'a: Milli roket motoru ilk sınavını başarıyla geçti 

“Ay’a Sert İniş” için kullanılması düşünülen hibrit roket motor, testini başarıyla geçti 

GÜNDEM 11.04.2021, 13:30 12.04.2021, 11:24
Adım adım Ay'a: Milli roket motoru ilk sınavını başarıyla geçti 

“Milli Uzay Programı” kapsamında 2023 senesinde Ay’a gitmesi planlanan insansız uzay aracı için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 

Bugün, İstanbul Şile’de bulunan Delta V  Uzay Teknolojileri Şirketi bünyesinde “insansız uzay aracının Türk yapımı hibrit roket motoru ateşleme” testi yapıldı. 



Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayisi Başkanlığı çalışanları, Delta V personelleri, Sana ve Teknoloji Bakanı Varank, BAYKAR Yönetim Kurulu, TÜBİTAK Yönetim Kurulu, Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu ve daha pek çok yetkilinin gözlem yaptığı test aşaması, başarıyla sonuçlandı.

Tarihi bir adım atıldı

Yerli ve milli imkanlar dahilinde gerçekleştirilecek “Ay Misyonu”, testi başarıyla geçen bir araç parçasına daha yer açtı. Yüksek basınç sahibi kompozit tankları, regülatör sistemleri ve vanası ile geliştirilen hibrit motor hakkında ziyaretçilere öncelikle bilgi verildi. Kısa konuşmaların ardından ise yetkililer bir toplantı gerçekleştirdi. 



Toplantının ardından komuta merkezine doğru yol alan yetkililer, Bakan Varank’ın komutu ile Hibrit Sonda Roketi’ni ateşledi. Dikey ateşleme sonrasında hibrit roket motoru da ayrıca ateşlendi. İki test de başarıyla sonuçlandı.

Ateşlemeler sonrasında Bakan Varank ve yönetim kurulu, sahaya inerek sistemler üzerinde incelemelerde bulundular. İncelemeler ardından Bakan, açıklamalarda bulundu.



Test aşamasının 50 saniyeyi kapsadığını ve bu saniyelerin oldukça başarılı şekilde sürdüğünü belirten Bakan, bu motorun Ay Misyonu kapsamında kullanılacağını, 2023’te gerçekleştirilecek uzaya ulaşma hareketi için çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

“Bir tanesi 635 milimlik Sonda Roketi, diğeri ise hibrit robot ateşlemesi olan iki ateşlemeyi gerçekleştirdik. Sıvı oksijen oksitlemeli motor teknolojisi, ülkemiz için oldukça önemli. Biz hem bu teknolojiyi kullanmak istiyoruz hem de başka ülkelere satarak gelir elde etmek istiyoruz. Bu sebeple ateşlemenin başarılı geçmesi bizim için çok önemliydi.” ifadelerini kullanan Varank, roket motorunun bir örneğinin mayıs ayı içinde Sinop’tan fırlatılacağını açıkladı. 



“Türk bayrağı Ay’a ulaşacak”

Türk bayrağının Ay’a ulaşmasına çok az kaldığını söyleyerek 2023 yılında hedeflerin gerçekleşeceğini ve bunun ülkemiz için önemli bir gurur olduğunu ifade etti. 

Yorumlar (0)