‘Adalet’ casusu Almanya

Adalet Yürüyüşünde muhaliflerin dinlenmesi için Ankara'ya casus yazılım sattığı iddia edilen firmaya soruşturma açıldı.

GÜNDEM 06.09.2019, 11:17 07.09.2019, 19:50
‘Adalet’ casusu Almanya

Alman savcıları muhalif gazeteci ve milletvekillerinin telefonlarını dinlemek için Türkiye’ye yazılım sattığı iddia edilen firmayı soruşturmaya başladı.

İddialar FinFisher adlı firmanın ekipmanları kanuna aykırı bir şekilde ihraç ettiği yönünde. FinFisher’dan konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmemesinin yanında ne Türk ne de Alman yetkililerden de bir açıklama gelmedi.

Yazılımın Türk hükümeti tarafından muhalifleri dinlemek için kullanıldığı daha önce de Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Avrupa Anayasal ve İnsan Hakları Merkezi gibi kurumlar tarafından gündeme taşınmıştı. Access Now adlı dijital sivil haklar grubunun yayınladığı bir raporda ‘Finspy’ın Adalet yürüyüşünün gündemde olduğu Haziran 2017’de muhalif görünümlü bir internet sitesi üzerinden devreye sokulduğu belirtilmişti. 2018 ‘de suçlamalar ilk ortaya çıktığında Alman Ekonomi Bakanlığı yazılımın ihraç edilmesinin lisansı iptal etmesinin söz konusu olamayacağını açıklamasına karşın perşembe günü yapılan açıklamalarda savcılar medya raporlarına yanıt olarak o yıl mayıs ayında ön soruşturmayı başlattıklarını söylediler.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Almanya Yürütme Kurulu Başkanı Christian Mihr konuyla ilgili Alman bir firmanın muhalif gazeteciler ve insanlara karşı kullanılmak üzere casus yazılım satmasının kabul edilemez bir skandal olduğunu belirtti. Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) Başkan Yardımcısı Miriam Saage-Maass ise  otoriter rejimlere teknoloji satarak muhalifleri izlemelerine imkan sağlayıp bundan kâr eden firmalara geçit verilmemesi gerektiğini söyledi.

Ankara Berlin hattı düşünceli

Euronews’e göre Nato üyesi iki ülke arasındaki ilişkilerin hâlihazırda kırılgan olması da konunun başka bir düşündürücü boyutu.Ankara’nın ülkedeki 3 milyon Türk üzerindeki nüfuzu Alman Hükümeti açısından önemli konulardan biri. Bunun yanında 2015 teki gibi Avrupa’yı rahatsız eden göç dalgalarının engellenmesi için de Ankara’nın rolü Berlin açısından kritik. Nitekim Erdoğan’ın dış politikada güvenli bölge için hamleler yaptığı ve bir yandan gündeminde Brexit sıcaklığını taşıyan Avrupa Birliği’ne “Oldu oldu, olmadı kapıları açmak zorunda kalırız.” dediği biliniyor.

Suçlamaların Türk kamuoyunda nasıl karşılık bulacağı ise başka bir merak konusu. İddiaların Türk basınında da yer bulduğu dönemde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Gerekirse Almanya aleyhine dava açarız.” demişti. Kılıçdaroğlu’ndan ise henüz bir açıklama gelmedi. 


 

Yorumlar (0)