Adalet Bakanlığı’nın dijital hizmetlerine BM’den ödül geldi

Adalet Bakanlığı’nca pandemi süresinde hizmet veren dijital hizmetler, bin 270 proje içinde yarışarak BM’den ödül aldı.

GÜNDEM 02.05.2021, 16:18 03.05.2021, 15:47
Adalet Bakanlığı’nın dijital hizmetlerine BM’den ödül geldi

Adalet Bakanlığı tarafından koronavirüs salgını döneminde adalet hizmetleri kesintisiz bir şekilde sürdürüldü.

Bakanlık tarafından verilen dijital hizmet BM tarafından ödüle layık görüldü.

Bakanlığın salgın dönemindeki çalışmaları içeren projesiyle Birleşmiş Milletler’in iletişim ve bilgi sektöründen sorumlu olan kuruluşu ITU tarafından Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi’nde ödüle aday gösterildi.

Halka sunulan 360 projenin içinde yer aldı

Korona döneminde adalet hizmetlerinin kesintisiz bir şekilde sürdürülmesini sağlayan faaliyetler, dünyadaki çeşitli yerlerden bin 270 proje arasında yarıştı. Ardından halk oylamasına yapılan kapsamlı değerlendirmeler sonucunda 360 proje sunuldu.

En çok oyu alan projelerden

Uluslararası prestiji olan ödül programında Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü’nün ilgili hizmetleri oylamada en çok oyu alan projeler arasına girerek, “bilgi teknolojileri kapsamında koronavirüs önlemlerimiz” başlığında WSIS 2021 ödülünü aldı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

Salgın döneminde ödülü getiren uygulamalar…

Adalet Bakanlığı tarafından pandemi dolayısıyla yargıdaki hizmetlerin aksamaması için birçok hizmet yaşama geçirildi. Uluslararası kuruluşça ödül alan düzenlemelerden kimileri şu şekilde:

Uzaktan çalışmayla personellerin evden çalışmaları ve iş yerlerindeki bilgisayarlara bağlantı sağlamalarına destek olundu.

Uzaktan çalışan kişiler için yetkilendirilen depolama ortamları, video konferanslar, proje yönetim araçları gibi uygulamalara yer verildi.

Uzaktan çalışmayı uygulamak isteyen personellere dair dizüstü bilgisayarlar temin edildi ve VPN hizmetleri verildi.

Toplantıların yüz yüze olması ve ziyaretlere son verilirken görüşmeler ise video konferans ve telekonferans yöntemiyle yapıldı. Öncesinde planlanan ve ihtiyaç duyulan toplantılar çevrim içi ortamlarda yapıldı. Düzenlenmiş olan toplantılara katılımda yetkilendirilmiş kişilerin erişebilmesi amacıyla esaslar yerine getirildi.

İş yerlerindeki telefonların personel telefonlarına aktarılması işlemi yapıldı.

Uzaktan eğitim sistemi çevrim içi platformlar aracılığıyla koronavirüs farkındalık eğitimleri hazırlandı ve kullanıcılara sunuldu.

Mobil uygulamalara erişim hızlandırıldı

Adalet Bakanlığı’nca geliştirilen mobil uygulamalarla birlikte dijital marketlerde vatandaşların hizmetine açıldı.

Avukatlar için CELSE, uzlaştırmacılar için e-Uzlaştırmacı, vatandaşlar için e-Adalet, arabulucular için e-Arabulucu gibi uygulamalarla mobil cihazlar üzerinden bilgi edinebilmek kolaylaştı.

Bununla birlikte bakanlık tarafından geliştirilen e-Duruşma sistemiyle 535 mahkemede bu sistemin kullanımı sağlandı. Yeni sistemde pandemi döneminde zamandan ve emekten tasarruf sağlanırken mahkemelerde de oluşabilecek olan yoğunluğun önüne geçildi.

WSIS Ödülleri…

18 farklı kategoride verilen uluslararası prestijli ödül programı olan WSIS Ödülleri’ni BM’ye üye olan kuruluşların neredeyse bütünü destekliyor.

Dünyadaki en geniş kapsamlı bilgi iletişim teknolojileri gelişmelerini birleştiren organizasyon olan WSIS, ülkelerin bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi ve gelişmekte olan ülkelerin de bilişime ilişkin altyapılarını iyileştirmek konusunda teşvik sağlamayı amaç ediniyor.

Yorumlar (0)