Adalet Bakanı Gül açıkladı: Mahkemeye gitmeden tazminat hakkı geliyor

TBMM’de Adalet Bakanı Gül yapmış olduğu konuşmada, “Uzun yargılama zararları neticesinde mahkemeye gitmeden tazminat hakkı getirilecek” şeklinde konuştu.

GÜNDEM 11.12.2021, 02:50 12.12.2021, 10:20
Adalet Bakanı Gül açıkladı: Mahkemeye gitmeden tazminat hakkı geliyor

TBMM Genel Kurulu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı ile MSB 2022 bütçeleri görüşüldü.

"Uzun yargılamalardan doğan zararlar yönünde kolaylıklar sağlanacak"

Adalet Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan Abdülhamit Gül, kolaylaştıran hukuk ve gecikmeyen adalet için yeni adımlar atılacağını kaydederek, “Uzun süren yargılamalar sonucunda zararlar yönünden Bakanlığımız nezdindeki İnsan Hakları Tazminat Komisyonuna başvuru olanağı getireceğiz. Yani davası uzun sürdüğünden mağdur vatandaş bir kez daha, “Ben mağdur oldum, tazminat almak amacıyla mahkemeye başvuru yapmak zorunda kalıyorum.” demeyecek. Eğer mahkeme kaynaklı bir uzama, makul süre aşıldıysa devlet olarak, yürütme olarak vatandaşının mağduriyetini giderecek bir düzenleme yapacağız.” şeklinde konuştu.

“Üst mahkemelerin sürelerinde düzenleme gerçekleştireceğiz”

Bakan Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“Üst mahkemelere başvuruları ilişkin çok farklı süreler bulunuyor. Bu sürelere dair yeknesaklık sağlayacak olan düzenlemeyi başlatacağız. Boşanma davalarının uzun süreler devam etmesinden kaynaklı olarak mağduriyetleri ortadan kaldıracak usul üzerinde çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Ara buluculuk, e-duruşma, e-tebligat gibi seri muhakeme, basit yargılama gibi yeni usullerin de kapsamını genişletmiş olacağız.

3600 ek gösterge

Adalet personelinin özlük haklarının iyileştirilmesine dair çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Gül, “2022 senesi içinde düzenlenecek olan 3600 ek gösterge de dahil olmak üzere bütün iyileştirmelerden adliye ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü personelinin de yararlanması maksadıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Sözleşmeli personelin kadroya geçmesine ilişkin somut neticelerin 2022 senesinde alınacağını düşünüyoruz. Fazla mesai ücretinin miktarını ve kapsamını arttırıyoruz. Tekrar, 675’deki düzenlemeyle ‘adalet hizmetleri sınıfı’ oluşturup konuya ilişkin yeni bir hizmet sınıfının oluşması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2022 senesinde 12 bin yeni personel alacağız.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)