Adalet Bakanı Bozdağ yakalama kararı çıkartılan Semra Güzel’e ulaşamadıklarını belirtti

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yakalama kararı çıkartılan ve dokunulmazlığı kaldırılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'e belirtilen adreslerde ulaşamadıklarını ve resmi kanallardan da yurt dışına çıkışın gözükmediğini ifade etti.

GÜNDEM 01.04.2022, 16:19 01.04.2022, 17:41
Adalet Bakanı Bozdağ yakalama kararı çıkartılan Semra Güzel’e ulaşamadıklarını belirtti

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Ankara Hakimevi'nde yargı muhabirleri ile bir araya gelerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 29 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından göreve getirildiğinin altını çizen Bozdağ halkın bu konudaki beklentilerinin farkında olduklarını ve bu yolda çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Vatandaşların adalet politikalarına ilişkin memnuniyetlerini artıracaklarını belirten Bozdağ öncelikle sağlık çalışanlarına ve kadınlara yönelik şiddetin engellenmesine yönelik düzenlemeler üzerinde çalışacaklarını belirtti. Yeni dönemde önem verilen ana politikanın yargıda çoğulculuk olduğunu vurgulayan Bozdağ 84 milyon insanın temsilinin sağlandığı çoğulculuğa özen vereceklerini ifade etti.

Güven konusunda eleştirileri azaltmak adına çalışıyoruz

Öte yandan Bozdağ yargıda güven konusunda eleştirileri azaltmak için gayret içinde olduklarının altını çizdi. Hakim ve savcıların yardımcılığına yönelik yasalaşma sürecinde sona gelindiğini belirten Bozdağ savcı ve hakim yardımcılığının yargı alanında oldukça kritik bir hamle olduğunu dile getirdi. Bozdağ savcı ve hakim yardımcılarının eğitici hakim nezdinde görev alacağını ifade ederek eğitici hakime ise en fazla iki hakim ve savcı yardımcısının atama işleminin gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Eğitici hakimlerin savcı ve hakim yetiştirme konusunda görev alabileceğini vurgulayan Bozdağ hakim ve savcı yardımcılarının Adalet Akademisinde eğitici hakimlerin yanında göreve almadan önce eğitim alabileceklerini belirtti. Bu süreci başarı ile atlatanların savcı ve hakimliğe atama sürecinin gerçekleşeceğini belirten Bozdağ sözlerine şu şekilde devam etti:

Savcı ve hakim yardımcılığı konusunda hesaplanan süre 3 yıl olarak belirlendi. Üç yıllık bir süre ile savcı ve hakim yardımcılığı müessesini yargımıza ve hukukumuza kazandırma konusunda önemli bir adımı atmayı hedefliyoruz.

Dokunulmazlığı kaldırılan Semra Güzel’in nerede olduğu bilinmiyor

Hakkında yakalama kararı alınan ve dokunulmazlığı kaldırılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in firari olduğuna ilişkin iddiaların yer aldığının hatırlatılması üzerine Bakan Bozdağ 23 Mart’ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Semra Güzel hakkında yakalama kararı aldığını ifade etti. Kolluk kuvvetlerinin gerekli arama işlemlerini gerçekleştirdiğini vurgulayan Bozdağ sözlerine şu şekilde devam etti:

Semra Güzel bilinen adreslerde bulunamadı. Güzel’i şu anda nerde olduğuna ilişkin elimizde bir bilgi yok. Yurt içinde mi yoksa yurt dışında mı olduğunu bilinmiyor. Resmi yollarla yurt dışına çıktığına dair herhangi bir bilgi yok ancak gayri resmi yolların kullanıp kullanılmadığı da bilinmiyor. Ulaşılan bilgiler basın ile paylaşılacak. Devletin birimleri be kolluk kuvvetleri arama ve tarama işlemlerini gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak şu ana kadar yapılan araştırmalarda nerede olduğuna dair bir ipucu bulunamadı. Kolluk güçlerimiz yakında kendisine ulaşarak gerekli hukuki işlemleri yapacaktır.

Adnan Oktar davası

Adnan Oktar davasında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesinin bazı sanıklara ilişkin tahliye kararının sorulmasının ardından ise Bozdağ HSK Birinci Dairesi’nin İstanbul BAM 1. Ceza Dairesi hakimleri ve bazı savcılar hakkında inceleme izni verdiğine dair bilgilendirmede bulundu.

Cemal Kaşıkçı davası

26 sanığın Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan’da yer alan İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin görülen davada savcılığın yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrini talep etmesine ve mahkemenin de Adalet Bakanlığından görüş istemesine ilişkin soruya ise Bakan Bozdağ, bu konuya ilişkin yargılamanın İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ettiğini ifade etti. Yargılama kapsamında 26 sanık hakkında kırmızı bülten çıkarıldığını belirten Bozdağ Suudi Arabistan'ın davanın naklini istediğini aktardı. Bozdağ Suudi Arabistan ve Türkiye arasında özel bir adli yardımlaşmanın bulunmadığını, ancak uluslararası adli yardımlaşma anlaşması çerçevesinde yargılamanın nakli talebinin iletildiğini belirtti.

Türkiye’de tutuklu sanık bulunmuyor

Cumhuriyet savcısının yargılamanın naklini ve davanın durmasını talep ettiğini anımsatan Bozdağ, sanıkların tamamının yurt dışında olduğunu ve Türkiye’de tutuklu sanıkların bulunmadığını belirtti. Bozdağ sözlerine şu şekilde devam etti:

Durma kararının talep edilmesi üzerine mahkeme Adalet Bakanlığına görüş sordu. Bu konunun incelenmesi devam ediyor. Uluslararası adli yardımlaşma anlaşması kapsamında görüşlerimizi bugün ileteceğiz. Henüz görüşümüzü belirtmedik. Bu yargılamanın, davanın nakli konusunda olumlu görüşlerimizi ileteceğiz. 6706 sayılı yasanın 24. maddesi uyarınca bu devam edecek, buna yönelik karar veriyoruz.

Yorumlar (0)