Adalar ve Marmara Denizi ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edildi

Cumhurbaşkanının aldığı yeni karar ile Marmara Denizi ve Adalar ilçesinin, ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ olarak ilan edildiği bildirildi.

GÜNDEM 05.11.2021, 10:26
Adalar ve Marmara Denizi ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edildi

Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararda, kıyı kenar çizgisi esas alınıp hazırlanan ve kroki ile sınırları belirlenen alanın bundan böyle ‘Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi’ olarak ilan edildiği ifade edildi.

Yapılacak her uygulama KHK’ya tabi olacak

Bugünden itibaren Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak belirlenen alanda 383 numaralı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hükümlerinin uygulanacağına dikkat çekildi. Karara göre, İstanbul’a bağlı olan Adalar İlçesi ile Balıkesir’e bağlı bulunan Marmara ve Erdek ilçelerinin sınırlarında bulunan her türlü plan ve projelerde sözü edilen Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre değerlendirme yapılacak ve bu değerlendirmenin sonuçlanması sona erene kadar herhangi bir uygulama yapılması mümkün olmayacak.

Uygulamalar standartlara bağlandı

 Bölgede geçerli olan mevzuata göre; çevrenin korunması, izlenmesi ve araştırılmasıyla ilgili esaslar ve planlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanarak onaylanacak. Bölgedeki tüm faaliyetlerle ilgili alınacak tedbirler, bu tedbirlerin izlenmesi ve kontrolü de bakanlığın sorumluluğunda olacak.

Bölgede bu karar alınmadan önce onaylanmış olan ve mevzuata uygun olarak ruhsat alınmış yapıların inşaatlarına aynen devam edilecek. Ayrıca noktasal ve yayılı olarak bulunan atık su deşarjları da, standartlar sağlanarak yapılacak.

Murat Kurum duyurmuştu

Sözü edilen bölgede yürütülecek tüm askeri faaliyetler Milli Savunma Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde yürütülecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçen sene Marmara’da müsilaj sorununun yaşandığı dönemde bölgenin ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edileceği konusunda bilgi vermişti.

Yorumlar (0)