Acil toplantı çağrısı! "Avrupa, Yunan tiyatrosu olacak"

Yunanistan, Türkiye'nin faaliyetleri nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) toplantı çağrısında bulundu. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Avrupa'nın Yunan tiyatrosuna dönüştürülmesine müsaade edilmemesi" gerektiğini söyledi. 

GÜNDEM 11.08.2020, 14:55 11.08.2020, 14:58
Acil toplantı çağrısı! "Avrupa, Yunan tiyatrosu olacak"

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü faaliyetler, Yunanistan'ı rahatsız etti.

Bunun üzerine Yunanlar, Avrupa Birliği'ne (AB) hemen toplantı yapılması için çağrıda bulundu.

Yunanistan Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Konseyi'nden derhal toplantı yapılmasını istedi. 

AB'den olumlu yanıt geldi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Yunanistan'ın çağrısına olumlu yanıt verdi.

Komisyon Sözcüsü Stano, üye ülkelerin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü faaliyetleri görüşeceğini ifade etti. 

Stano, Doğu Akdeniz'de yaşanan problemleri çözüme kavuşturmak için diyalog kurulması ve uluslararası hukuka göre hareket edilmesi gerektiğini söyledi. 

Türkiye'den sert tepki

Türkiye'den söz konusu çağrıya sert tepki geldi. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları üzerine diplomasi konusunda kritik hamlelerde bulunulduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin barışçıl bir tavır sergilediğini ve diyalog geliştirilmesi için ciddi adımlar attığını aktaran Çelik, Yunanistan’ın ise diplomasiyi "Yunan tiyatrosu" haline getirmek için çaba harcadığını belirtti.

Çelik, Yunanistan'ın ikiyüzlü bir politika uygulayarak Mısır ile korsan bir anlaşmaya imza attığına dikkat çekerek, söz konusu anlaşmanın uluslararası hukuku ihlâl ettiğini ve Türkiye'nin Libya ile imzaladığı anlaşmaya aykırı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarını korumak ve faaliyetlerini devam ettirmek için büyük bir kararlılıkla ilerlediğini kaydeden Çelik, söz konusu faaliyetlerin "Mavi Vatan" içerisinde olduğuna dikkat çekti.

Çelik, burada Yunanistan'ı ilgilendiren herhangi bir meselenin bulunmadığını kaydederek, Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandıran tarafın Yunanistan olduğunu vurguladı.

Avrupa'nın da Yunanistan'ın uyguladığı politikaların arkasından sürüklendiğini belirten Çelik, Avrupa'nın "Yunan tiyatrosu"nun malzemesi olmaması gerektiğini ifade etti. 

Çelik, Yunanistan'ın Türkiye'nin yaptığı araştırmalara karşı çıkamayacağını çünkü itirazların herhangi bir şekilde dayanağı olmadığını aktararak, Yunanların gaspçılık arayışından vazgeçmesi gerektiğini ekledi. 

Yorumlar (0)