Acil koduyla istenmişti! İHA'lar KKTC'ye gidiyor

Türkiye'ye ait SİHA (Silahlı İnsansız Hava Araçları) ve İHA (İnsansız Hava Araçları) araçlarının, 3 TIR’a yüklenmiş olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bulunan Geçitkale Havaalanı'na geldiği iddia edilmişti. KKTC Dışişleri Bakanı "SİHA değil İHA" dedi ve ekledi: İHA'lar da yarın gelecek.

GÜNDEM 15.12.2019, 13:59 15.12.2019, 15:41
Acil koduyla istenmişti! İHA'lar KKTC'ye gidiyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu, İsrail'in Rumlara 8 İHA (insansız hava aracı) vermesi üzerine Geçitkale Havaalanı'nın İHA (insansız hava aracı) ve SİHA (silahlı insansız hava aracı) merkezi yapılması kararı aldı.

Karar üzerine dün gece 3 tır İHA (insansız hava aracı) ve SİHA'nın (silahlı insansız hava aracı), Gazimağusa gümrüğünden KKTC'ye (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) girdiği iddia edildi. Geniş güvenlik önlemleri arasında gümrükten çıkan tırlar, 01.30 sıralarında Geçitkale Havaalanı'na gönderildiği ileri sürülmüştü.

"Acil" koduyla istenmişti

Haberlerde, Doğu Akdeniz'de görev yapan sondaj ve savaş gemilerine eşlik eden İHA (insansız hava aracı) ve SİHA'ların (silahlı insansız hava aracı) yarından itibaren Geçitkale'den havalanacağı belirtiliyordu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Ersin Tatar, Türkiye'den "acil" koduyla Geçitkale Havaalanı'nın kullanılmasının istendiğini ifade ederek, ''Bu istek karşısında hem Türkiye'nin hem de KKTC'nin güvenliği için adım atıldı'' diye konuşmuştu.

KKTC Dışişleri Bakanı: İntikal etmedi, edecek!

Öte yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Geçitkale Havaalanı'na henüz insansız hava aracı (İHA) intikali olmadığını bildirdi.

Basında İHA (insansız hava aracı) ve SİHA'ların (silahlı insansız hava aracı) KKTC'ye ulaştığı yönündeki haberlere ilişkin BRT'ye (Bayrak Radyo ve Televizyonu) açıklama yaptı.

Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bu aşamada Geçitkale Havaalanı'nda sadece yer kontrol ünitelerinin kurulmaya başlandığını, henüz İHA intikali olmadığını kaydetti.

KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Dalaman'dan kalkacak ve bölgede görev yapacak İHA'ların bazılarının, kurulumuna başlanan yer kontrol ünitesi devreye girdiğinde Geçitkale Havaalanı'na geleceğini doğruladı. Dışişleri Bakanı Özersay, "Bu aşamada Geçitkale Havaalanı'na İHA intikali söz konusu değil." dedi.

"SİHA'ya ihtiyaç yok"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, şu anda ihtiyacın İHA'larla sınırlı olduğunu, SİHA'lara ihtiyaç duyulmadığını da ifade etti.

Türkiye talep etti

KKTC Bakanlar Kurulu, cuma günü, Geçitkale Havaalanı'nın İHA'larla (insansız hava aracı) yürütülecek faaliyetler için kullanılması kararı almıştı. KKTC hükümeti, Türkiye'nin talebi üzerine Geçitkale Havaalanı'nın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına (KTBK) tahsis edilmesine onay vermişti.

İHA'lar yarın ulaşacak

Hazırlıkların son sürat devam ettiği Geçitkale Havaalanı'na İHA'ların (insansız hava aracı) yarın ulaşması bekleniyor.

Geçitkale Havaalanı

Geçitkale Havaalanı, Fransa ve İtalya'nın savaş gemilerini Kıbrıs'a gönderdiği bir dönemde 1982 yılında askeri maksatlar için inşa edilmişti.

Geçitkale Havaalanı'nda savaş uçaklarının sığacağı büyük beton hangarlar bulunuyor. Bunun yanında pist de savaş uçaklarının rahatlıkla kalkış ve iniş yapacağı şekilde inşa edilmişti. Alanla ilgili olarak alt ve üst yapının düzeltilmesi konusunda çalışmalar da gerçekleştirilecek.

Yorumlar (0)