'Abdülhamid Han' ne zaman göreve başlıyor? Resmi açıklama geldi

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin dördüncü sondaj gemisi olan Abdülhamid Han’ın ne zaman göreve başlayacağını açıkladı. 

GÜNDEM 06.07.2022, 15:36 06.07.2022, 17:43
'Abdülhamid Han' ne zaman göreve başlıyor? Resmi açıklama geldi

Uzun bir süredir Mersin’de bulunan Taşucu Limanı’nda bakım çalışmaları devam eden Abdülhamid Han sondaj gemisini ziyaret eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önemli açıklamalarda bulundu. Hidrokarbon arama faaliyetlerinde yer alacak olan Abdülhamid Han sondaj gemisinin ağustos ayının ilk yarısında görevine başlayacağını duyuran Bakan Dönmez, “İlk görev yeri çok büyük bir ihtimalle Akdeniz olur” dedi.

19 Mayıs’tan bu yana Taşucu Limanı’nda bakımları yapılıyor

Öte yandan 19 Mayıs’tan bu yana Taşucu Limanı’nda bulunan Abdülhamid Han sondaj gemisi için de özel bir logo tasarlandı. Geminin içini gezerek yetkililerden bilgi alan Bakan Dönmez, çalışmalardaki son durumu da yerinde denetledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Dönmez, “Abdülhamid Han sondaj gemimizin ilk görev noktası konusunda 5-6 tane farklı alternatif var. Bir ay daha beklememiz gerekiyor. Ancak ilk görev yeri çok büyük bir ihtimalle Akdeniz olur” şeklinde konuştu. 

Abdülhamid Han sondaj gemisinin özellikleri

Dünyada aynı teknolojiye sahip 5 gemiden biri olma özelliğini taşıyan Abdülhamid Han sondaj gemisi, 42 metre genişliği ve 239 metre uzunluğu ile dikkat çekiyor. Dev geminin ağırlığı ise 68 bin groston olarak duyuruldu. 12 bin 200 metreye kadar sondaj çalışması yapabilen Abdülhamid Han, toplamda 200 kişilik mürettebatı aynı anda ağırlayabiliyor. Dev gemide ayrıca spor salonu, yemekhane, mescit, dinlenme alanları ve sinema salonu gibi çeşitli bölümler de yer alıyor. 1 adet helikopter pisti de bulunan Abdülhamid Han sondaj gemisi, toplamda 9 kattan oluşuyor. 

Yorumlar (0)