‘Abdülhamid Han’, Güney Kıbrıs’ta panik yarattı

Türkiye’nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han’ın kısa süre içerisinde Akdeniz’de faaliyete başlayacak olması, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) panik yarattı. Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağıran GKRY lideri Anastasiadis, durumun kaygı verici olduğunu belirtti. 

GÜNDEM 22.06.2022, 14:36 23.06.2022, 10:21
‘Abdülhamid Han’, Güney Kıbrıs’ta panik yarattı

Mersin’de bakım çalışmaları devam eden ve kısa süre içerisinde Akdeniz’deki faaliyetlere başlamaya hazırlanan Türkiye’nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde de en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyetlerine katılacak olan Abdülhamid Han sondaj gemisinin Karadeniz’de de önemli görevler üstlenmesi bekleniyor. 

6’ıncı sahanın bir kısmı Türk kıta sahanlığı içinde bulunuyor

Akdeniz’de gerçekleştirecek olan çalışmalar öncesi Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplayan GKRY lideri Nikos Anastisiadis, durumun her geçen gün daha da kaygı verici bir hal aldığını vurguladı. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Anastiasiadis, Türkiye’nin özellikle 6’ıncı sahada çalışma yapma ihtimalinin büyük bir risk olduğunu belirtti. Doğu Akdeniz’de yer alan 6 ve 11’inci sahalarda Fransız ve İtalyan şirketler eşit yüzdeye sahip bulunuyor. 6’ıncı bölgenin bir kısmı ise Türk kıta sahanlığı içinde yer alıyor. 

Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını talep ediyordu

Türkiye’nin bu hamlesinin önüne geçebilmek için uzun süredir Brüksel’de diplomatik görüşmelerini sürdüren Anastisiadis, bu konuda beklediği desteği göremedi. Anastasiadis, Türkiye’nin bu adımdan vazgeçmesi için çeşitli yaptırımların hayata geçirilmesini talep ediyordu. Gerçekleştirdiği görüşmelerde Türkiye’nin 6’ıncı sahada faaliyetlere başlayabileceğini belirten GKRY lideri, bu durumun kendi ülkeleri için büyük bir tehlike olduğunu belirtmişti. 

KKTC’den Güney Kıbrıs’a kınama mesajı

Öte yandan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, bölgede tek taraflı olarak ilan ettiği 6 numaralı sahada kendi gemileriyle arama faaliyetlerine başladı. Doğu Akdeniz’de gerginliği daha da artıracak kararlar almaya devam eden GKRY yönetimine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) tepki geldi. KKTC’den yapılan açıklamada, “Rum yönetiminin sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) gerçekleştirilen sondaj faaliyetleri tarafımızca en sert şekilde kınanmaktadır” ifadelerine yer verildi. 

Abdülhamid Han sondaj gemisinin özellikleri

Türkiye’nin dördüncü sondaj gemisi olma özelliğini taşıyan Abdülhamid Han, hem fiziki özellikleri hem de donanımı ile hayranlık uyandırıyor. 42 metre genişliğe ve 238 metre uzunluğa sahip olan dev gemi, çift güvenlik sistemiyle korunuyor. 200 mürettebat kapasitesine sahip olan Abdülhamid Han sondaj gemisi,  12 bin 200 metreye kadar sondaj çalışması gerçekleştirebiliyor.

Yorumlar (0)