“Abdülhamid Han” dünya basınında: Dikkat çeken manşetler…

İlk görev yeri olan Yörükler-1 kuyusuna uğurlanan Abdülhamid Han sondaj gemisi, dünya basınında geniş yer buldu. Uğurlama töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını ön plana çıkaran gazeteler, dikkat çekici manşetler attı. 

GÜNDEM 10.08.2022, 11:59 10.08.2022, 12:03
“Abdülhamid Han” dünya basınında: Dikkat çeken manşetler…

Türkiye’nin 4’üncü sondaj gemisi olarak kayıtlara geçen Abdülhamid Han sondaj gemisi, gerçekleştirilen tören ile birlikte ilk görev yeri olan Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine başladı. Yörükler-1 kuyusunda çalışmalar yapacak olan Abdülhamid Han sondaj gemisi, tüm Türkiye’yi heyecanlandırdı. Uğurlama törenine geniş yer ayıran dünya basını, kendi bakış açısıyla bu gelişmeyi okuyucularına aktardı. 

Al Jazeera: Doğu Akdeniz’de arama çalışmaları tekrar başladı

“Türkiye, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmalarına tekrar başladı” manşetini atarak haberi paylaşan Al Jazeera, “Yaklaşık 2 yıl sonra bir Türk sondaj gemisi, Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarını yürütmek için limandan ayrıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Akdeniz’de yürüttüğümüz sondaj çalışmalarımız ve araştırmalarımız, bizim egemenlik bölgelerimizde yapılmaktadır. Bu sebeple kimseden izin almaya ihtiyacımız yok’ şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu açıklama ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine devam edeceğini bir kez daha vurgulamış oldu” ifadelerine yer verdi. 


 

DW, Yunan ve Rum basınına atıfta bulundu

Deutsche Welle (DW) ise bu gelişmeyi Yunan ve Rum basının gözünden ele aldı. Gelişmeyi Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan üzerinden değerlendiren DW, “İki taraf da Türkiye’nin bu girişimini yasa dışı olarak değerlendirdi” ifadelerine yer verdi. Haberin devamında, “Türkiye’nin bu hamlesi, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan’a yönelik bir mesaj izlenimi taşıyor” denildi. 

Al Arabiya, ‘son dakika’ olarak duyurdu

Dubai merkezli Al Arabiya ise uğurlama törenini ‘son dakika’ olarak okuyucularına aktardı. “Türkiye, 2 senenin ardından bir kez daha Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına başladı” ifadelerini kullanan Al Arabiya, ‘Abdülhamid Han’ın Türk filosundaki 4. sondaj gemisi olduğunu ve Gazipaşa’nın 55 kilometre açığında çalışmalara başlayacağını yazdı. 


Atina: Gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz

Abdülhamid Han sondaj gemisinin Doğu Akdeniz’de çalışmalara başlaması, Atina’da da büyük yankı buldu. Konuya ilişkin Yunan gazetesine açıklamalarda bulunan bir hükümet yetkilisi, gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini dile getirdi. 

Reuters: Tartışmalı bölgelerin dışında faaliyet yapacak

Reuters ise bu gelişmeyi “Türkiye’nin yeni sondaj gemisi, Akdeniz’deki tartışmaları bölgelerin dışında faaliyete yapacak” başlığıyla duyurdu. Haberde ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gemi içindeki bir fotoğrafı da paylaşıldı. Yunanistan tarafının görüşlerine de yer veren Reuters, “Yunan yetkililer gelişmeleri dikkatle izliyor. Yunanistan’dan konuyla ilgili gelen mesajlarda, ‘Uyanık olmalıyız. Bölgedeki haklarımızı savunmak için asla geri adım atmamamız gerekir’ vurgusu yapılıyor” ifadelerine yer verildi. 

Yorumlar (0)