“ABD’nin yaptırımına karşı hazırlıklar yapıyoruz”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemi için personelin eğitim almaya başladığını belirterek, ABD’nin CAATSA yaptırımlarını uygulaması yönünde alınabilecek bir karara karşı hazırlıkların sükunetle yapılıyor olduğunu ifade etti.

GÜNDEM 22.05.2019, 13:30 22.05.2019, 14:06
“ABD’nin yaptırımına karşı hazırlıklar yapıyoruz”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, iftar yemeğinde yazılı ve görsel basının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Akar, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve ABD’nin her fırsatta karşı çıkmasına rağmen Rusya’dan alınan S-400’ler hakkında bilgi verdi. Bakan Akar, gazetecilerle buluşmasında, 24 Temmuz 2015’te başlayan operasyonlarla bugüne dek 15 bin 166 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

780 bin kilometrekare vatan toprağı ve 462 bin kilometrekare mavi vatanın korunması için faaliyetlerini aralıksız sürdüklerini söyleyen Akar, Türkiye’nin hudutlarına ve halkına karşı ciddi risk, tehdit ve tehlikelerin olduğunun altını çizdi. Bakan Akar, FETÖ, YPG/PKK ve DEAŞ’a karşı yapılan operasyonlar hakkında bilgi verdi.

ATİNA’YA GİDEN HEYET

Bakan Akar, “Ege Denizi’nde Güven Artırıcı Önlemler ve Davranış Kuralları” başta olmak üzere iş birliğini geliştirmek amacıyla Yunanistan’ın başkenti Atina’ya giden heyetin çok güzel karşılandığını söyledi. Olumlu devam eden görüşmelerin gerekirse uzatılabileceğini belirten Akar, “Bu heyet bir ilki yapıyor, inşallah başarılı olurlar, inşallah objektif davranırlar, aklıselimle bakarlar olaya, dolayısıyla sonuç iki taraf için de iyi olur.” dedi.

TSK PERSONELİ S-400 EĞİTİMİNE BAŞLADI

Rusya’dan alınan ve ABD ile ilişkilerimizde sorun yaratan S-400 savunma sistemi konusunda açıklama yapan Akar, TSK personelinin S-400 için Rusya’ya giderek eğitim almaya başladığını söyledi. Türkiye’nin ciddi hava ve füze tehdidi altında olduğunu kaydeden Akar, Türkiye’nin 82 milyon insanı korumak için hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin S-400 almasının F-35 müşterek savaş uçağı projesiyle ilişkilendirilmesini anlayamadığını bildiren Akar,  şöyle devam etti:

“F-35 ortaklık protokolünün herhangi bir yerinde 'Ortaklardan biri S-400 alırsa ortaklıktan çıkarılır' diye bir madde var mı? Ortaklığın gerekleri nedir? Türkiye Cumhuriyeti Devleti ortaklıkla ilgili ortaklık paylarını hiç aksatmadan ödeyen ülke. Ortak üretim çerçevesinde bize sipariş verilen malzemeler var. Bu malzemeleri de zamanında aksaksız ve eksiksiz olarak üreten ülke. Bunu da yaptık, peki biz ortak olarak başta ne yapacağız?

F-35 projesi devam ediyor. 4 uçak bize teslim edildi, 4 pilotumuz var şu anda ABD'de, 47 astsubayımız var, bakım hizmetlerini yapıyor. Kasım ayında iki uçak gelecek. Bu uçaklar geldiğinde konuşlanacakları yer Malatya Hava Üssü. Oradaki inşaatlar da planlandığı şekilde devam ediyor. Yani biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bize düşen neyse sorumluluklarımızı ciddiyet ve samimiyetle yerine getiriyoruz. Bundan kimsenin şüphesi yok. Bundan beklentimiz var doğal olarak F-35 programının da planlı bir şekilde yürümesi, yürütülmesi.”

Bakan Akar, konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini, Türkiye’nin hakkını aramayı sürdürdüğünü ifade etti. Zaman zaman bazı zorluklar olduğunu da dile getiren Akar, şu ana kadar keskin dönüşler olmadığını görmekten memnun olduklarını ifade etti.

YAPTIRIMLARIN HAZIRLIKLARINI YAPIYORUZ

ABD tarafından, “Önümüzdeki aylarda S-400'ün parçaları gelince biz de CAATSA yaptırımlarını harekete geçireceğiz” denildiğini aktaran Akar, “Biz duygusal hareketler yapıp herhangi bir yanlışa düşmemek için sükûnetle, hazırlıklarımızı yapıyoruz. Böyle bir duruma gelindiğinde ne yapılabilir, onların da hazırlıklarını yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

ABD TÜRKİYE’DEN S-400 ALIMINI ERTELEMESİNİ İSTEDİ Mİ?

ABD’nin Türkiye’den S-400 alımını ertelemesini isteyip istemediğine ilişkin bir soruya Akar, şöyle yanıt verdi:

“Bunlar birbirinden bağımsız, münferit olaylar değil. Konuşmalar, görüşmeler içinde benzer şeyler oluyor. Bizim cevabımız bu konuda biz anlaşmayı, sözleşmeyi yaptık, Rusya ile gayet iyi ilişkilerimiz var bu çerçevede bu alım işlemleri devam ediyor. Biz diyoruz ki ‘S-400 done deal’ (Anlaşma, işlem bitti), onlar ise ‘no deal is a done deal’ (Hiçbir anlaşma bitmiş değildir)  diyorlar.”

CAATSA YAPTIRIMLARI NEDİR?

CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası), ABD Kongresi’nin 2017 yılında çıkarmış olduğu CAATSA, Rus savunma ve istihbaratıyla ilişkili kurum ve kuruluşlarla iş yapan üçüncü ülke ve şirketlere yaptırım uygulanmasını yasasıdır.

Yorumlar (0)