ABD'de Türkiye'ye "F-16 satışı karşıtı" tasarı geri çekildi

Yunan lobisine yakınlığıyla tanınan isimlerden biri olan Chris Pappas'ın Türkiye’ye F-16 satışını engellemeye yönelik 2 yasa tasarısından 1’i yeniden değerlendirilmek üzere geri çekildi. 

GÜNDEM 13.07.2022, 08:46 13.07.2022, 17:09
ABD'de Türkiye'ye "F-16 satışı karşıtı" tasarı geri çekildi

ABD Savunma Bakanlığının 2023 bütçesi kapsamında Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa tasarısını görüştü.

“Yunan asıllı üyenin tasarısı geri çekildi”

Çok sayıda Kongre üyesinin desteğini alan Pappas'ın, NDAA tasarısına eklenmek amacıyla vermiş olduğu ve Türkiye’ye ABD tarafından F-16 satılmasını engellemeyi hedefleyen tasarısı da gündeme taşındı.

New Hampshire vekili Chris Pappas'ın Türkiye'nin adını zikretmeden "Bir NATO üyesine mükerrer yetkisiz hava sahası ihlalleri gerçekleştiren bir ülkeye’ silah satışının gerçekleştirilmesini yasaklayan tasarısının ‘yeniden değerlendirmek amacıyla geri çekildiği’” aktarıldı.

Komitenin web sayfasında yer alan bilgilerde, tasarıyla ilgili "geri çekildi" ibaresi görüldü.

Pappas'ın tasarısında şu sözlere yer verilmişti:

"Başkan'ın, geçen sene, bir NATO müttefikine ilişkin mükerrer yetkisiz hava sahası ihlalleri gerçekleştiren ya da farklı bir üye ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal eden bir ülkeye, bu ülkenin, söz konusu ihlalleri artık gerçekleştirmediğini ve bu ihlalleri 6 ay öncesinden durdurduğunu Senato ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitelerine teyit etmeden, Silah İhracatı Kontrol Yasası'nın 36'ncı maddesi kapsamında, herhangi bir savunma hizmetini ya da ekipmanını transfer etmesi yasaktır."

Komitenin web sayfasında Yunan lobisine yakınlığıyla tanınan vekilin 2’nci tasarısının ise "revize edilerek tekrar sunulduğu" aktarıldı.

Bu söz konusu tasarıda ise Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin 2 şart koşuldu.

"Türkiye tarafından bu F-16’ların Yunanistan topraklarında..."

Tasarıda bu satışın, Başkan'ın Senato ve Temsilciler Meclisinin Dış İlişkiler ve Silahlı Kuvvetler Komitelerine ABD'nin "ulusal yararına olduğunun" ve "Türkiye tarafından bu F-16'ların, Yunanistan topraklarında yetkisiz uçuşlar kapsamında kullanılmamasını sağlamak amacıyla atılan somut adımların detaylı bir izahatını" vermesi gerektiği aktarıldı.

Tasarının, 2023 yılı savunma bütçesi ile yasalaşması için Temsilciler Meclisi Genel Kurulu ve Senato'nun söz konusu komiteleri ile Genel Kurulundan geçmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)