ABD: Türkiye'yi takdir ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Ukrayna-Rusya Savaşı'nı sonlandırmak üzere oynadığı etkin rolü takdir ettiklerini vurguladığı ülkemizin, iki ülke ile ilişkilerini sulh umudu için kullandığını ifade etti.

GÜNDEM 06.01.2023, 01:35 06.01.2023, 09:14
ABD: Türkiye'yi takdir ediyoruz

Günlük basın toplantısında, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'da geçici ateşkes ilan etmesi üzerine ülkemizin bu husustaki gayretlerine yönelik sorulara cevap veren Ned Price, "Türkiye'nin bu savaşı sona erdirme gayretiyle oynadığı etkin rolü takdir ediyoruz. Türkiye'nin, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını ve Rusya ile Ukrayna arasındaki diyalogu geliştirme gayretlerini takdir ediyoruz." dedi.

Türkiye'nin savaşın başından bu yana 'yapıcı bir oyuncu' olduğunu belirten Price, "Türkiye anlamlı diplomasiyi ve diyalogu geliştirmeye çalıştı." şeklinde konuştu.



"Yoksul ülkelere tonlarca tahıl sağlandı"

Price, ateşkes hususunda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesinin yanı sıra, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM (Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri) Antonio Guterres ile birlikte Karadeniz Tahıl Girişimi'nde aldığı etkin role de işaret etti.

Sözcü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin bu rolü almasaydı, bu mekanizma yenilenemezdi. Netice olarak, bu mekanizma sayesinde dünyanın en yoksul ülkelerine tonlarca tahıl sağlandı. Türkiye, NATO mensubu olarak konumu ve uluslararası camiayla iyi ilişkilerini kullanmanın yanı sıra Rusya ve Ukrayna ile olan ilişkilerini de kullanarak sulh umutlarını canlandırmaya çalıştı."

Price, nihayetinde bu gayretlerin başarısız olması halinde sorumluluğun Türkiye'de değil Rusya'nın olduğunu da ifade etti. 

Yorumlar (0)