ABD: Türkiye'ye karşı savaş başlatamayız

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Türkiye’ye karşı Ortadoğu’da bir savaş başlatamayız." dedi. Dün de Trump, "Suriye'de kalacağız, savaşacağız ve Türkiye’yi yeneceğiz deseydim yine, ne karar aldığıma bakılmaksızın ABD basını benden nefret edecekti." ifadelerini kullanmıştı.

GÜNDEM 14.10.2019, 09:42
ABD: Türkiye'ye karşı savaş başlatamayız

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG/PKK’ya yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin iki ayrı televizyon kanalında açıklamalarda bulundu.

"Türkiye'ye karşı savaş başlatamayız"

Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’na yönelik Amerikan medyasına açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Bizimle Kore’den Afganistan’a kadar birlikte savaşan, uzun dönemli NATO ortağımız Türkiye’ye karşı Ortadoğu’da bir savaş başlatamayız. Bizim için böyle bir durum söz konusu değil.” diye konuştu.

ABD askerleri arada kaldı

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Son 24 saat içinde Ruslar ile Suriyeliler bir anlaşma yaptığını görüyoruz. Bu da ABD askerlerini kuzeye hareket eden Suriye-Rusya ordusu ile güneye doğru ilerleyen Türk ordusu arasında bırakıyor. Bu bizi çok kötü bir duruma düşürüyor ve askerlerimizin güvenliği benim için önceliklidir.” dedi.

ABD askerini çekebilir

Suriye’nin kuzeyinde durumun karmaşık hâl alacağını belirten ABD Savunma Bakanı Mark Esper, “Bine yakın askerimizi oradan güvenli bir şekilde, sahadaki kuvvetlerle ayrışarak bölgeden çekmeyi konuşuyoruz. Burada bir takvim vermek istemiyorum, olaylar orada saatlik değişiyor.” ifadelerini kullandı.

"Türk kuvvetlerini engelleyemeyiz"

15 bin kişilik Türk kuvvetlerini engelleyemeyeceklerini belirten ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’yi müzakerelerde ikna etmeye çalıştıklarını ancak Türkiye’nin PKK ile mücadelesinin uzun yıllara dayandığını, YPG/PKK ile DEAŞ konusunda anlaşma yaptıklarında bile Türkiye’nin başından beri bunu protesto ettiğini hatırlattı.

Hulusi Akar'dan kararlılığı hissetmiş!

ABD’li yetkililerin kendi Türk mevkidaşları (Hulusi Akar) ile görüşmelerinde Türkiye’nin kararlılığının farkında olduğunu anlatan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, “Türkiye’nin ilerlemesinin önüne Amerikan kuvvetlerini koymamamız gerektiğini değerlendirdik.” ifadelerini kullandı.

"Türkiye uzun dönemli NATO ortağımız"

Mark Esper, “Bizimle Kore’den Afganistan’a kadar birlikte savaşan, uzun dönemli NATO ortağımız Türkiye’ye karşı Orta Doğu’da bir savaş başlatamayız. Böyle bir durum söz konusu değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Dün de Trump aynı ifadeleri kullanmıştı

Kararı ne olursa olsun medyanın hedefi olacağını belirten ABD Başkanı Donald Trump, "Aksine karar verseydim. Kalacağız, savaşacağız ve Türkiye’yi yeneceğiz deseydim yine, ne karar aldığıma bakılmaksızın nefret edeceklerdi." diyerek de genel beklentinin ve ABD basınının arzusunun "Türkiye'nin yok edilmesi" yönünde olduğunu gözler önüne sermişti.

Yorumlar (0)