ABD, Türkiye yaptırımlarını seçti!

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistem malzemelerinin sevkiyatı devam ederken, yeni bir iddia daha ortaya atıldı. İddiaya göre, Türkiye ile Rusya'nın yakınlaşmasını istemeyen ABD, Türkiye'ye yönelik yeni yaptırımlar uygulamaya karar verdi. Gelecek hafta duyurulması beklenen yaptırımlar için ABD Başkanı Donald Trump'ın onayının alınması gerekiyor.

GÜNDEM 14.07.2019, 11:37 14.07.2019, 14:00
ABD, Türkiye yaptırımlarını seçti!

ABD'nin tüm tehditlerine rağmen Rusya'dan satın alınan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi, Ankara-Washington hattındaki gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Medya kuruluşu Bloomberg, Türkiye'nin Rusya'dan hava ve füze savunma sistemi alması nedeniyle ABD'nin Ankara'yı 'cezalandırmak' istediğini ve gelecek hafta Türkiye'ye yönelik yaptırımların duyurulacağını ileri sürdü. 

Bloomberg'de yer alan haber, Nick Wadhams imzasıyla ve "Trump’ın yardımcıları Rus füzelerini satın aldığı için Türkiye'yi cezalandırmak adına yaptırımları seçti" başlığı ile yayınlandı. Haberde konuyla ilgili olan bazı kişilerin görüşlerine, isimleri açıklanmadan yer verildi.

Yetkililer, Trump yönetiminin CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım uygulamaya karar verdiğini ve 3 farklı yaptırım senaryosundan birini seçtiğini ifade etti. Bu senaryolardan hangisinin seçildiği ise açıkça belirtilmedi. 

Bloomberg'e ismini vermeden konuşan kaynaklar, yaptırım planının belli olduğunu ancak ABD Başkanı Donald Trump tarafından onay verilmesi gerektiğini bildirdi.

Yaptırımların açıklanması için 15 Temmuz bekleniyormuş

Haberde, konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Konuyla ilgili kişiler, Trump'ın ekibinin Rus savunma sisteminin parçalarını satın alan Türkiye'yi cezalandırmak için yaptırım paketi konusunda anlaşma sağladı ve bu plan ile ilgili önümüzdeki günlerde açıklama yapacaklar. Bu plan Trump'ın onayını almalı. Konuşanlardan biri, yaptırımların gelecek haftanın sonuna doğru açıklanacağına dair bir yaklaşım olduğunu söyledi. ABD yönetiminin, pazartesi gününün yani 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü'nün beklenilmesini istediği ve daha sonra açıklama yapacağı öne sürüldü. Bunun sebebinin de kanlı darbe kalkışmasının arkasında ABD'nin olduğuna dair spekülasyonların artmasını engellemek olduğu öğrenildi." 

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin yetkilileri arasında görüşüldükten sonra hazırlanan bu planının, Trump'ın ve baş danışmanlarının onayını beklediğini kaydetti.

Yorumlar (0)