ABD: "Türkiye, S-400 için çok şeyi feda etti!"

ABD'nin NATO Büyükelçisi olan Hutchison, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın almak için birçok şeyi feda ettiğini söyledi. 

GÜNDEM 22.10.2020, 11:04
ABD: "Türkiye, S-400 için çok şeyi feda etti!"

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füzeleri, 16 Ekim günü Sinop'ta ilk kez ateşlenmişti. Test çalışmalarının yaklaşık 10 gün süreceği ifade edilmişti. THK (Türk Hava Kuvvetleri), bunun için 10 adet "Banshee Hedef Uçağı" almıştı.

Söz konusu uçaklara atış yapılacağı, böylece S-400 füzelerinin işlevselliğinin kontrol edileceği bildirilmişti. 

ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri) NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Büyükelçisi olan Kay Bailey Hutchison, söz konusu test çalışmalarına ilişkin açıklamada bulundu. Hutchison, yaşanan gelişmelerin iyi olmadığını ifade etti.

"2017 yılından beri uğraşıyoruz"

Hutchison, ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri) ve tüm NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) ülkelerinin, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füzelerini satın almasını önlemek için 2017 senesinden biri ciddi girişimlerde bulunduğunu aktardı. 

"Kırmızı çizgi..."

"Hasım" olarak değerlendirilen Rusya'dan S-400 füzelerini almaması için Türkiye'yi vazgeçirmeye çalıştıklarını belirten Hutchison, "NATO üyesi bir ülkenin Rus yapımı hava savunma sistemi almasını" kırmızı çizgi olarak nitelendirdi. 

Hutchison, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi sebebiyle F-35 programının dışında bırakıldığını anımsatarak, bu konuda Ankara yönetiminin daha ciddi sonuçlarla karşılaşabileceğini ileri sürdü. 

"Türkiye, NATO'ya bağlı kalamadı"

Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın almak için birçok şeyi feda ettiğini aktaran Hutchison, "Türkiye'nin NATO'ya bağlı kalmasını sağlayamadığımız için üzgünüz." dedi.

Hutchison, Türkiye'nin egemenlik meselesini S-400 füzelerini satın almadan çözüme kavuşturmasını istediklerini ancak bunu başaramadıklarını ifade etti. 

Yorumlar (0)