ABD savaşa dâhil oluyor!

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalarda Rusya'nın tutumunu görmek için ilk 2 hafta boyunca sessiz bekleyen ABD, harekete geçti. AGİT Minsk eş başkanlarından Rusya ve Fransa'nın ardından ABD de Ermenistan'ı "ateşkes" ile kurtarma derdine düştü.

GÜNDEM 20.10.2020, 09:20 20.10.2020, 16:50
ABD savaşa dâhil oluyor!

Politico'da yer alan habere göre Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, kendilerini ABD'ye davet eden Dışişleri Bakanı  Mike Pompeo'nun teklifini kabul etti. Pompeo önce Bayramov ile görüşecek, ardından Mnatsakanyan'ı ağırlayacak.

Politico ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun iki tarafla ayrı ayrı yaptığı görüşmelerin ardından aynı gün içinde üçlü bir görüşme yapmak istediği ancak bunun netlik kazanmadığını bildirdi.

Ermenistan iki ateşkesi de onlarca kez ihlal etti

Azerbaycan ile Ermenistan dışişleri bakanları, Rusya'nın arabuluculuğunda ilki yüz yüze ve ikincisi telefon ile yapılan görüşmelerde 2 ayrı insani ateşkes üzerinde anlaşmaya varmıştı fakat ilk ateşkes 9 dakika, ikinci ateşkes 5 dakika sonra Ermenistan silahlı Kuvvetleri'nin sivil yerleşim yerlerini hedef almasıyla bozulmuş, peş peşe yapılan onlarca ihlal üzerine Azerbaycan da karşılık verince ateşkes lafta kalmıştı.

Rusya ve Fransa'dan sonar ABD de Ermenistan'ın yanında

Dağlık Karabağ sorununu yaklaşık 30 yıldır çözemeyen AGİT Minsk Grubu, zamanla işgalin benimsenmesi yöntemini uyguladığını da artık iyice ortaya koymuş oldu.

Rusya'nın anlaşmalarla Ermenistan'a desteği ortada iken, Fransa da Ermenistan'a olan kayıtsız-şartsız desteğini açıklamıştı.

Birkaç gün öncesine kadar sahadaki durumu ve Rusya'nın tavrını izleyen ABD ise suskunluğunu bozmuş ve Dağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kimin yanında yer aldıklarını "Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı kendini savunabilmesini umuyoruz" diyerek ortaya koymuştu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Atlanta şehrinde WBS radyosuna beyanatta bulunan Mike Pompeo, Azerbaycan ve Ermenistan'ın ateşkes yapıp masaya oturmaları ve bu sorunu çözmeleri konusunda ümitli olduğunu ifade etmişti.

Türkiye'nin Azerbaycan'a yönelik desteğini de eleştiren ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin devreye girerek Azerbaycan'a kaynak sağlamak suretiyle mevcut riski ve Dağlık Karabağ'daki çatışmanın ateş gücünü artırdığını ileri sürmüştü.

Yorumlar (0)