ABD'nin F-16 teklifine Hulusi Akar'dan ilk yanıt

Brüksel’de NATO Savunma Bakanları toplantısına katılan Mili Savunma Bakanı Hulusi Akar, toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Görüşmede ABD’den dost ve müttefik olarak bahseden Akar hem F16 tedariki konusunda hem de elimizdeki bazı uçakların modernize edilmesi konularında teknik çalışmaların başlatıldığı bilgisini verdi.

GÜNDEM 23.10.2021, 10:42 24.10.2021, 09:30
ABD'nin F-16 teklifine Hulusi Akar'dan ilk yanıt

 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Brüksel’de üst düzey temaslarına devam ediyor. NATO Savunma Bakanları Toplantısı sonrasında gazetecilerle Türkiye’nin NATO Daimi Temsilciliği’nde bir araya gelen Akar, toplantı ile ilgili merak edenleri kamuoyuyla paylaştı ve gündemle ilgili önemli bilgiler verdi.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı ile ilgili Akar, “En çok caydırıcılık ve savunma konuları konuşuldu. Afganistan konusu başta olmak üzere küresel ve bölgesel gelişmeler değerlendirildi. Biz de Türkiye olarak görüşlerimizi paylaştık. Görüşlerimizin bazı Avrupa ülkeleri tarafından da onaylandığını gördük” şeklinde konuştu. Türkiye’nin birçok terör örgütüyle aynı anda mücadele ederek bir kararlılık örneği gösterdiğini belirten Akar, ‘terörist teröristtir, dini ve etnik yapısı olmaz’ düşüncesiyle hareket ettiklerini aktardı. Ve asil milletimizin başına 40 senedir musallat olan terör belasında kurtarmaya kararlıyız. “Asil milletimizi, 40 yıldan beri başına musallat olan terör belasından kurtarmakta kararlıyız. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar da mücadelemiz kararlılıkla devam edecek.”

“Nato’nun şerefli bir ülkesiyiz”

Toplantıda iklim değişikliği konusunda konuşulduğunu belirten Akar Türkiye’nin Paris Protokolü’nü onayladığını hatırlattı ve Türkiye’nin ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bunun gereğini yapmaya başladığını ifade etti.  Akar, “Bazıları Türkiye bir yere mi gidiyor?” gibi şeyler söylüyor. 70 yıldan fazladır biz NATO’nun şerefli bir ülkesiyiz. Türkiye’nin bir yere gittiği yok. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Yunan mevkidaşı ile görüştü

Bakan Akar, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yaptığı çalışmaları ‘buraya yerleşiyorsunuz’ diyerek yorumlayan bazı kişiler var. Bizim oradaki çalışmalarımız sadece bölge halkının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik. Bunu başka şekilde yorumlamak doğru olmaz” dedi.

 Yunan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile NATO Karargahı’nda görüştüklerini aktaran Akar, Son derece olumlu ve yapıcı bir görüşmeye imza attık. Bu görüşmenin olumlu yansımasını önümüzdeki günlerde görmeyi bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

 Yunanistan’ın son günlerde girdiği silahlanma yarışı konusunda da konuşan Ağar “Bu Türkiye’ye karşı değilse, kime karşı?” diye sordu. Türkiye’nin ortakları için hiçbir zaman tehdit olmadığını belirten Akar, ekonomik problemler içerisinde olan Yunanistan’ın böyle maceralara girmesinin Yunan halkının hayatını daha zor hale getireceğini vurguladı.   

“Süreç başladı, takipteyiz”

Türkiye’nin ABD’den karşılayacağı F16 tedariki ile ilgili soruya Akar şöyle cevap verdi: “Birçok ihtiyacımızı artık yerli ve milli olarak karşılayabilecek bir durumdayız. Ancak başka ihtiyaçlar da var. Bu nedenle F16’ların yenilenmesi gerekiyor. Stratejik dostumuz, müttefikimiz olan Amerika’dan 70 Viper F16 tedariki, aynı zamanda da bazı uçaklarımızın modernize edilmesi konusunda çalışmalarımız başladı. Süreci takip aşamasındayız.”

 Akar ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Ekim tarihinde Roma Liderler Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceği bilgisini de verdi.  

Yorumlar (0)