ABD'nin 'Afgan göçmenler' açıklamasına Dışişleri'nden yanıt

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD'nin duyurduğu 'ABD İçin Çalışan Afganlar ve Ailelerine Yönelik Göçmen Kabul Programı'na dair, "Türkiye olarak ABD'nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı bu kararı kabul etmiyoruz." dedi.

GÜNDEM 04.08.2021, 01:12
ABD'nin 'Afgan göçmenler' açıklamasına Dışişleri'nden yanıt

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD'nin duyurduğu 'ABD İçin Çalışan Afganlar ve Ailelerine Yönelik Göçmen Kabul Programı'na dair, "Türkiye olarak ABD'nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı bu kararı kabul etmiyoruz. ABD, eğer bu insanları ülkesine almak istiyor ise doğrudan uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür." sözlerini sarf etti.

"Kabul edilemez"

Konu ile ilgili sorulan soruya yazılı cevap veren Bilgiç, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın dün gerçekleştirdiği açıklamada, ABD'nin, ABD merkezli STK'ler (sivil toplum kuruluşları) ve basın kuruluşları için çalışan Afganlar ve ailelerine yönelik göçmen kabul programı ile Afganların ABD'ye göç başvurularının ilişkili oldukları kuruluşlar aracılığıyla üçüncü ülkelerden alınacağının kaydedildiği ve başvurular için Türkiye'nin de işaret edildiğini anımsattı. Bilgiç, "Öncelikle ABD'nin yaptığı bu açıklama bölgemizde büyük bir göç krizine sebep olacak ve göç yollarında Afganların acılarını artıracaktır. Probleme bölge ülkeleri arasında çözüm bulmak yerine Türkiye'nin rızası olmaksızın ülkemizde çözüm aranmak istenmesi kabul edilemez." yorumunda bulundu.

"Hiç kimse beklememelidir"

Ülkemizin son 7 yıldır dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu hatırlatan Bilgiç, yeni bir göç krizinin üçüncü bir ülke adına üstlenecek kapasitesinin olmadığını ifade etti. Bilgiç, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak ABD'nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı bu kararı kabul etmiyoruz. ABD, eğer bu insanları ülkesine almak istiyor ise doğrudan uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür. Ülkemiz, hiçbir durumda üçüncü ülkelerin uluslararası sorumluluklarını devralmayacak, kanunlarımızın üçüncü ülkelerce kendi hedefleri için kötüye kullanılmasına müsaade etmeyecektir. Bölgemizde üçüncü ülkelerin kararları sonucunda meydana gelecek göç krizlerinin yükünün Türk milleti tarafından üstlenilmesini hiç kimse beklememelidir."

Yorumlar (0)