ABD'li Bakan'dan Suriye tepkisi: 'Yazıklar olsun bize'

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’deki insanlara yardım etmelerinin bir sorumluluk olduğunu söylerken “Bunu yerine getirmezsek yazıklar olsun bize.” sözlerini kullandı.

GÜNDEM 30.03.2021, 09:47 30.03.2021, 17:32
ABD'li Bakan'dan Suriye tepkisi: 'Yazıklar olsun bize'

Suriye’deki insani dramın konuşulduğu BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, her 3 Suriyeli’den 2’sinin yardıma muhtaç durumda olduğunu açıkladı.

“Yüzde 60’ı açlık riskiyle karşı karşıya”

BM Güvenlik Konseyi’nde, Suriye’ye ilişkin yaptığı açıklamayla dikkat çeken Blinken, Suriyelilerin yüzde 60’ının şu an açlık riski ile mücadele ettiğini aktarırken, Suriyeli bir annenin, çocuklarını beslemek ve yaşatmak için saçlarını satmak durumunda kaldığını aktardı.

“Yazıklar olsun bize”

Bu koltuklarda oturup konuşarak kendi ülkelerini temsil ettiklerini söyleyen Blinken, gerçek anlamda ortak insanlığa dair bir şey yapamadıklarını açıkladı. Her türlü farklılığa rağmen Suriye’deki insani dramın sona ermesi için bir yol bulmaları gerektiğini söyleyen Blinken, “Bu sorumluluğumuzu yerine getiremiyorsak yazıklar olsun bize.” ifadelerini kullandı.

İnsani yardımların derhal Suriyelilere ulaştırılması gerektiğine dikkat çeken Blinken, sınır ötesi yardımların taşındığı Al Yarubiyah ve Öncüpınar sınır kapılarının tekrar açılması gerektiğini dile getirdi. Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı M. Lowcock da, Suriye’deki genel durumun ve açlığın sona ermesi için daha fazla yardıma ve bunun için de daha çok sınır kapısına ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

“Yeteri kadar yardım sağlayamadık”

Birleşmiş Milletler Türkiye Daimi Temsilcisi olan Feridun Sinirlioğlu, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Esad rejiminin kendi vatandaşına karşı başlattığı savaşın üzerinden 10 yıl geçtiğini hatırlatan Sinirlioğlu, uluslararası toplumlar olarak Suriye’deki insan hakları ihlallerine son veremediklerini, yerinden edilen mültecilerin sayısının artmasını durduramadıklarını ve yardıma muhtaç durumda bulunan insanlara yeterli yardımı sağlayamadıklarını vurguladı.

Ülkelerinden habersiz, Türkiye’de doğmuş olan yarım milyon Suriyelinin olduğunu söyleyen Sinirlioğlu, sığınmacıların büyük bir bölümünün güvenlik endişesiyle Suriye’ye dönmekten çekindiklerini açıkladı.

“Kitlesel göçler yaşanabilir”

Birleşmiş Milletler’in, Suriye topraklarına yardım sağlayan mekanizmasının yaz aylarında yenilenmemesi hâlinde yeni kitlesel bir göç durumunun yaşanabileceğine vurgu yapan Sinirlioğlu, bu insani yardımları rejimin inisiyatifine bırakmanın zaman kaybı olacağını söyledi. Sinirlioğlu, milyonlarca Suriyelinin hayatının tehlikede olduğunu hatırlatarak acil bir biçimde harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0)