ABD konsolosluk çalışanı serbest bırakıldı

Ev hapsinde bulunan ABD konsolosluk çalışanı Nazmi Mete Cantürk'ün serbest bırakılmasına karar verildi.

GÜNDEM 25.06.2019, 13:43 25.06.2019, 13:52
ABD konsolosluk çalışanı serbest bırakıldı

ABD'nin İstanbul Konsolosluğu'nda güvenlik görevlisi olarak görev yapan Nazmi Mete Cantürk'ün ev hapsinin kaldırılmasına karar verildi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda güvenlik görevlisi olarak çalışan Cantürk'ün 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılandığı davaya devam edildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşen duruşmaya, sanıklar Nazmi Mete Cantürk, eşi Sevim Cantürk ve kızı Kevser İrem Cantürk ile avukatları katıldı. Duruşma, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell ve bazı konsolosluk görevlileri tarafından da takip edildi. 

Savunma yapan 3 sanık, haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını istedi. Sanık avukatları da müvekillerinin suçsuz olduğunu ileri sürerek, adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını talep etti.

Görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı, sanıklar hakkındaki adli kontrol hükümlerinin devamını istedi. Ayrıca, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile iltisaklı eski polis müdürleri ve askerlerin yanı sıra firari eski savcı Zekeriya Öz'le irtibatı tespit edilmesinin ardından casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında dava açılan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un da tanık olarak dinlenilmesini talep etti. 

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, sabit ikametgah sahibi olması, konutu terk etmeme yasağının uygulandığı süre, sağlık durumu gibi gerekçelerle Nazmi Mete Cantürk hakkında 'konutu terk etmemesi' şeklindeki adli kontrol hükümlerinin kaldırılması kararını aldı. 

Yurt dışına çıkış yasağı devam edecek

Mahkeme heyeti, sanık hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının devam etmesine ve sanığın haftada bir olmak üzere karakolda imza atmasına hükmetti.

Sanıklar Sevim Cantürk ve Kevser İrem Cantürk hakkındaki imza şeklinde adli kontrol hükümleri de mahkeme heyeti tarafından kaldırıldı. Sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol hükümlerinin ise devamına karar verildi.

Yorumlar (0)