ABD, F-16 satışına onay verecek mi? İbrahim Kalın’dan açıklama

Reuters’a röportaj veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin ABD’den F-16 talebine ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Amerika Birleşik Devletleri’nden F-16 konusunda onay bekliyoruz” dedi. 

GÜNDEM 16.05.2022, 13:53 16.05.2022, 14:51
ABD, F-16 satışına onay verecek mi? İbrahim Kalın’dan açıklama

Türkiye’nin uzun süredir F-16 konusunda olumlu bir adım beklediğine işaret eden Kalın, “Bildiğiniz gibi kısa süre önce ABD Dışişleri Bakanlığı, kongreye bir mektup göndererek bu konudaki görüşlerini paylaştı. Biden hükümetinin bu hususta yapıcı bir tutum takındığını görüyoruz. Şimdi kongreden çıkacak olan olumlu kararı bekliyoruz. Biz bu talebimizin onay alacağına inanıyoruz. Bu yalnızca Türkiye-ABD ilişkileri açısından değil, Türkiye-NATO ilişkileri açısından da son derece önemli bir konu. Bu onayın çıkması ile birlikte ülkemizin ve aynı zamanda NATO’nun savunma donanımı da kuvvetlenecektir. Biz daha fazla iş birliği ve dayanışma için bu sürecin bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Diplomatik müzakerelere çok önem veriyoruz”

Ukrayna’daki savaşa ilişkin de önemli mesajlar veren Kalın, “Biz Ukrayna’daki savaşın bir an önce sona ermesini arzuluyoruz. Türkiye, bu hedef doğrultusunda iki ülke ile de görüşmelerine devam ediyor. Diplomatik müzakerelere çok önem veriyoruz. Bu hassas süreçlerde her iki tarafın da dikkatli ve anlayışlı olması gerekiyor. Biz Ukrayna savaşına ilk günden bu yana karşı çıktık. Türkiye savaşın sona ermesi için elini taşın altına koymaya devam edecektir” şeklinde konuştu. 

“Hem Rusya hem de Ukrayna tarafı ile ilk günden bu yana diyaloğumuzu sürdürdük”

Türkiye’nin her iki ülke ile de diyalog içinde olduğunun altını çizen İbrahim Kalın, “Biz Türkiye olarak hem Rusya hem de Ukrayna tarafı ile ilk günden bu yana diyaloğumuzu sürdürerek önemli bir müzakereci rolü üstlendik. Aylardır da bu konumumuzu muhafaza ediyoruz. Böylesine bir kriz sürecinde dengeli politika izleyerek iki ülke arasında arabulucu rolü oynamak son derece kıymetli ve tüm tarafların yararına olan bir durumdur” dedi. 

“Karşılıklı uzlaşı içinde biz ülkenin tüm noktalarında silahların susmasını arzuluyoruz”

İstanbul’da Rus ve Ukraynalı yetkililerin görüşmesi sonrası Rus ordusunun Kiev’den çekildiğinin hatırlatılması üzerine konu hakkında açıklamalarda bulunan Kalın, “Karşılıklı uzlaşı içinde biz ülkenin tüm noktalarında silahların susmasını arzuluyoruz. Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin ülkemizde bir görüşme yapması yönünde de birçok haber paylaşıldı. Şuan Türkiye’nin liderler düzeyinde ya da bir başka seviyedeki müzakereye ev sahipliği yapıp yapmayacağı net değil. Bunu ilerleyen süreçlerde göreceğiz. Bu konuyu bir anda netleştirecek sihirli bir formül yok” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)