ABD elçiliğine saldırı davasında karar çıktı!

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine 20 Ağustos 2018 tarihinde ateş açılmasına ilişkin davada yargılanan 4 sanıktan 3'ü, 3 yıl 9 ay ila 9 yıl 19 ay arasında hapis cezasına çarptırıldı.

GÜNDEM 21.11.2019, 15:42
ABD elçiliğine saldırı davasında karar çıktı!

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine 20 Ağustos 2018 tarihinde ateş açılmasına ilişkin davanın Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasına tutuklu sanıklar Ahmet Çelikten ve Osman Gündaş ile Gündaş'ın patronu Ersin Bayram ve saldırı sırasında kullanılan otomobilin üzerine kayıtlı olduğu tutuksuz sanık Talip Bora Kılıç katıldı. 

Mahkeme Başkanı, davada son aşamaya gelindiğini kaydederek, sanıklara esasa ilişkin mütalaa için söz verdi.

Sanıklardan Ersin Bayram, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanma isteğini tekrarlayarak, uzun yıllar FETÖ'nün mahrem yapılanmasında görev aldığını, bildiği tüm isimleri mahkemeye ilettiğini aktardı.

"Sancak isimli şahsın söylediği her şey yalan"

Yargılama aşamasında "Sancak" kod adıyla gizli tanıklık yapan kişinin yargılamayı sulandırdığını iddia eden Bayram, "Bu örgütte yıllarını geçirmiş biri olarak söylüyorum, 'Sancak' isimli şahsın söylediği her şey yalandır. Yargılamaları sabote ederek, bazılarını koruyacak ifadeler veriyor." dedi. ABD Büyükelçiliğinin kurşunlanması olayına ilişkin bir bilgiye sahip olmadığını belirten Bayram, tahliye ve beraat isteğinde bulundu. 

"Alkolün de vermiş olduğu etkiyle cahillik yaptık"

Sanık Osman Gündaş da eski hükümlü olduğunu, hapisten çıkmasının ardından 2003 yılında örgütün kurumlarından Samanyolu Kolejinde işe başladığını fakat hiçbir zaman bu yapının mensubu olmadığını söyledi. Örgüt üyeliğinden işlem gören kişilerle telefon irtibatının işi icabı olduğunu öne süren Gündaş, örgüt üyeliği suçundan beraatini istedi. 

Büyükelçiliğin kurşunlanması olayında, duygularına hakim olamadığını söyleyen Gündaş, "Vatansever insanlar olarak alkolün de vermiş olduğu etkiyle böyle bir cahillik yaptık. Hakkımda vereceğiniz karar ne olursa olsun vatan sağ olsun." dedi. 

Sanık Ahmet Çelikten de olayın alkolün etkisiyle vuku bulduğunu uzun süredir cezaevinde yattığını ve yaptığı eylemden pişman olduğunu kaydetti. 

Mahkeme kararını açıkladı

Tutuksuz sanık Talip Bora Kılıç ve sanık avukatlarının beyanlarının ardından mahkeme tarafından karar açıklandı. 

Karara göre, tutuklu sanık Bayram, silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Etkin pişmanlık hükümleri uygulanan Bayram'ın bu suçtan cezası 5 yıl 7 ay 15 güne indirildi. Öte yandan, yabancı bir devlete karşı siyasal ilişkileri bozacak şekilde hasmane hareketlerde bulunma suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Bayram'a ruhsatsız silah bulundurma suçundan da 1 yıl 3 ay ceza verildi. Böylece Bayram, toplamda 8 yıl 16 ay 15 gün hapis cezası aldı. 

Tutuklu sanık Gündaş da silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 6 yıl 10 ay, yabancı bir devlete karşı siyasal ilişkileri bozacak şekilde düşmanca hareketlerde bulunma suçundan 2 yıl 6 ay ve ruhsatsız silah bulundurma suçundan da 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gündaş toplamda 9 yıl 19 ay hapis cezası aldı. 

Tutuklu sanık Çelikten, yabancı bir devlete karşı siyasal ilişkileri zedeleyecek şekilde düşmanca hareketlerde bulunma suçundan 2 yıl 6 ay, ruhsatsız silah bulundurma suçundan da 1 yıl 3 ay hapis cezası alarak, toplam 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı ve tahliye edildi.

Tutuksuz sanık Talip Bora Kılıç da üzerine atılı suçlardan beraat etti.

Yorumlar (0)