ABD Dışişleri, Türkiye’nin savaştaki rolü hakkında kesin konuştu

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, düzenlediği basın toplantısında Türkiye hakkındaki sorulara yanıt verdi. Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımlarının kaldırılıp kaldırılmayacağı hakkında sorulan soruya bu yaptırımların kanuni bir zorunluluk olduğunu kaydeden Price, Türkiye’nin Rusya’ya karşı yaptırım uygulamaması hakkında düşünceleri sorulduğunda ise “Türkiye, değerli bir NATO müttefiki olarak Ukrayna-Rusya barışında önemli bir rol oynuyor.” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 14.04.2022, 11:11 14.04.2022, 18:00
ABD Dışişleri, Türkiye’nin savaştaki rolü hakkında kesin konuştu

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük olağan basın toplantısında Türkiye hakkındaki soruları yanıtladı. Bir muhabirin sorduğu “Türkiye’ye karşı uygulanan CAATSA yaptırımları kaldırılacak mı?” sorusunun üzerine Price, şu yanıtı verdi: “Bunun için verecek bir cevabım bulunmuyor. Bildiğiniz üzere CAATSA yaptırımları, kanunda da zorunlu kılınan bir mevzuattır. Türkiye’nin S-400 sistemini elinde bulundurması konusundaki endişelerimizi kendilerine daha önce ilettik. Bu konuda görüşme halindeyiz.”

Bunun üzerine ise “Yaptırımlar kaldırılmayacak mı?” sorusu soruldu. Price, “Bu cevabımın ötesine geçemem.” şeklinde konuştu.



“Türkiye, önemli bir NATO müttefiki”

Bir basın mensubunun sorduğu “Türkiye gibi ülkelerin Rusya’ya yaptırım uygulamayı reddetmedi ABD tarafından kabul edilebilir mi?” sorusu üzerine Price’ın yanıtı şu şekilde oldu: “Türkiye, değerli bir NATO müttefiki. Rusya’dan hesap sorulması ve Ukrayna halkını desteklemek konusunda önemli katkılarda bulundu. NATO ülkeleri, Ukrayna’ya destek konusunda derin koordinasyon içinde. Ayrıca Türkiye, diplomatik ilerleme yaşanıp yaşanmayacağını görmek için de iki ülkeyi bir araya getirmek konusunda önemli rol oynadı. Ancak ne yazık ki Türkiye’nin de diğer ülkelerin de bugüne kadarki tüm çabaları sonuçsuz kaldı. Bu, ülkelerden kaynaklanmıyor; Rusya’nın diplomasi için ciddi olmamasından kaynaklanıyor.”

Yorumlar (0)