ABD'den "Türkiye'ye yaptırım" açıklamaları

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch, Ankara ile S-400 alımıyla ilgili yapılacak görüşmelerdeki gergiliği azaltmak için senatörlerin Türkiye'ye yaptırım tasarısını "şu anda" geçirmemelerini istediğini belirtti. Senatör Jim Risch, görüşmede Erdoğan'la aralarında geçen diyaloğu da aktardı. Diğer taraftan Lindsey Graham da yaptırımlarla ilgili bir açıklama yaptı.

GÜNDEM 15.11.2019, 11:21 15.11.2019, 11:37
ABD'den "Türkiye'ye yaptırım" açıklamaları

İngiliz haber ajansı Reuters'ın yeni geçtiği haberde, ofisinde gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch'in, "Muhtemelen, yaptırım tasarısını şimdi geçirmemek en iyisi" ifadesini kullandığını bildirdi.

"Ankara-Washington ilişkisini baştalamak istemiyoruz"

Reuters'ın haberine göre ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch, Amerika'nın Ankara-Washington ilişkisini baltalamak istemediğini fakat silah satışının devam edemeyeceğini kaydetti.

S-400 konusunda Erdoğan'a açık tehdit!

Bazı Kongre üyelerinin "Görüşmelerde sert davranılması gerektiği" sözlerine de kendi açılarından açıklık getiren ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch, müzakerelerin son derece "tedavi edici" olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a S-400 almaya devam ederlerse, yaptırımların uygulanacağının "çok açık bir şekilde" iletildiğini söyledi.

Bir "Türkiye'ye yaptırım" açıklaması da Graham'dan

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın dün Beyaz Saray'daki görüşmesine katılan senatörlerden Cumhuriyetçi Lindsey Graham bugün Kongre'de Reuters muhabirinin de bulunduğu bir grup gazetecinin sorularını cevapladı.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Kongre'deki Türkiye'ye yaptırım tasarısıyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Eğer S-400 konusunda çözüm bulamazsak ve hem bölge hem de ABD için daha kabul edilebilir bir güvenli bölge sağlanamazsa, bu durumda Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen yaptırım tasarısının bir versiyonunu Senato'ya getireceğiz. Bu tasarı da 95 oyu toplayacak. Türk-Amerikan ilişkilerine bir darbe indirecek. Umarım bu olmaz fakat bu da onlara kalmış."

Erdoğan ile görüşenler arasındaydılar

Senatör Jim Risch ve Senatör Lindsey Graham, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşmeye katılan beş Cumhuriyetçi'den ikisiydi.

Görüşmeden sonra Graham tasarıyı bloke etmişti

ABD Başkanı Donald Trump'a yakınlığıyla bilinen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldikten sonra Türkiye açısından oldukça kritik bir hamlede bulunmuştu.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Osmanlı Devleti'nin son döneminde yaşanan 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak kabul eden ve Temsilciler Meclisi'nde 29 Ekim'de yapılan oylamayla kabul edilen karar tasarının Senato'da görüşülmesini engellemişti. Lindsey Graham, gerekçe olarak "Senatörler tarihi ballandırmamalı ya da onu yeniden yazmamalı" açıklamasında bulunmuş ve karar tasarının Senato'da görüşülmesini bloke etmişti.

Türkiye'ye F-35 ambargosu konulması

Trump yönetimi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasına karşılık, Ankara'yı F-35 savaş uçağı üretim programından çıkarmış ve satın alınan jetlerin teslimatını durdurmuştu.

Amerikalı tüm senatörler harekete geçmişti

Amerika'da hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörler, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına ve Suriye'nin kuzeyinde terör unsurlarına karşı başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'na karşı -bölücü terör örgütü PKK/YPG'nin yanında bir tutum alarak- harekete geçmişti.

Aralarında Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch ve Demokrat Senatör Bob Menendez'in de bulunduğu Kongre üyeleri, Türkiye'ye yaptırım öngören tasarılar hazırlamıştı.

Trump açıkça Obama'yı suçlamıştı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye Rusya’dan aldığı hava savunma sistemi sebebiyle yaptırım uygulamak istemediğini gerekçesiyle birlikte birçok kez dile getirmişti.

Trump'ın gerekçesi ise zamanında Türkiye'nin Amerika'dan füze savunma sistemi satın almak istediğini ancak OBama yönetiminin buna yanaşmadığını göstermiş ve Obama yönetimini sorumlu tutmuştu.

Yorumlar (0)