ABD'den Rusya'ya tüm dünya yangınlarla boğuşuyor

Dünyanın birçok yerinde meydana gelen yangınlar, Avrupa, Rusya ve ABD gibi bölgelerde binlerce hektarlık alanı adeta küle çevirirken, 2021 yılında yaşanan yangınların sayısı, birçok ülkede önceki yılların ortalamasını bile aştı.

GÜNDEM 30.07.2021, 17:36
ABD'den Rusya'ya tüm dünya yangınlarla boğuşuyor

NASA’nın "FIRMS" isimli Yangın Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi Sistemi’nin uydu haritasında, kırmızı noktalarla işaret edilen yangınlar dünyanın pek çok yerine yayılmış halde.

Yangınlar, AB ülkelerinde 1 haftadır sürüyor

Haritada Rusya’dan ABD’ye, Arap Körfezi’nden Güney Amerika’ya, Afrika’nın orta, güney ve kuzey bölgesine kadar birçok bölgeyi etkisi altına alan yangınlar, İtalya, Romanya, Yunanistan ve İspanya gibi pek çok AB ülkesini de mücadeleye yöneltti.

AB Komisyonu’nun orman yangınlarını işaret eden acil durum haritasında, kıtanın genelinde irili ufaklı yangınlar hemen hemen Rusya’nın kuzeyine kadar ulaşıyor. Uydu haritasına göre AB ülkelerindeki yangınların en az 1 haftadır devam ettiği görülüyor.

ABD'nin California eyaletindeki Doyle kasabasına yakın bir bölgede meydana gelen orman yangını sebebiyle binlerce dönümlük arazı zarar gördü. 

İtalya

İtalya’nın bilhassa güney bölgeleri irili ufaklı birçok orman yangınının etkisi altına girdi. Sardinya ve Sicilya adaları ile Kalabriya bölgesinin ayrı noktalarında yaşanan yangınlar sonucunda binlerce hektar arazinin kül olduğu aktarıldı.

24 Temmuz’da, Sardinya adasının batısında yer alan Oristano vilayeti kırsalında meydana gelen yangında 20 bin hektar alan yanarken, 1500 kişi ise bölgeden tahliye edildi. Alanda soğutma çalışmaları sürüyor Yangınla mücadele etmek için İtalya kendi envanterindeki uçaklara ek olarak farklı AB ülkelerinden de yangın uçakları istemişti.

Sardinya Özerk Yönetim Başkanı Christian Solinas, yangın sebebiyle meydana gelen zararı hesaplamanın şu an mümkün olmadığını ifade ederek, zararlarının telafisi amacıyla merkezi hükümetten ekonomik destek istemişti.

Yunanistan

27 Temmuz’da, Yunanistan’ın başkenti Atina’da Stamata'daki ormanlık bölgede yaşanan yangın yerleşim bölgelerine de sıçradı.

Dionisos Belediyesi yetkilileri, alanda durumun zor olduğunu, ekiplerin kontrol çalışmalarına rağmen yangının, yerleşim birimlerine yaklaştığını bildirmişti. Yangının daha sonra kontrol altına alındığı belirtilmişti.

Romanya

AB ülkeleri, Romanya’nın başkenti Bükreş’in de yer aldığı güney bölgesi ve bilhassa Bulgaristan sınırı da kırmızı noktalarla işaret ediliyor. Romanya’nın komşu ülkeleri Ukrayna ve Moldova’da da orman yangınları devam ediyor. 

Rusya

Temmuz ayında, Rusya’nın Yakutistan isimli bölgesinde yaşanan yangınları söndürme çalışmaları sürüyor.

Şu ana kadar 1,3 milyona yakın hektar ormanlık bölgenin küle döndüğü alanda yetkililer acil durum ilan etmişti.

Dün Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, 144 farklı bölgede devam eden yangınları söndürmek için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Kanada ve ABD

29 Temmuz’dan itibaren ABD’deki Ulusal Kurumlararası Yangın Merkezi’nin verdiği bilgilerde, 82 ciddi yangında 13 farklı eyalette 1,7 milyon dönümlük arazi yandı. Ayrıca Minnesota, Alaska, Idaho eyaletlerinde güncel büyük yangınlar bildirildi.

2021 yılı içinde Kanada’da 4 bin 500’ü aşkın yangın çıktı. Bu rakam, Kanada’nın 10 yıllık ortalamasından 1000 fazla olarak belirtildi. Bu sene içerisinde 2 bin 150 hektar alan yandı.

Ortalama veriler geçildi

Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi’nde, İtalya’nın haricinde Romanya ve Fransa’da yanan arazi açısından daha şimdiden 2008-2020 ortalaması aşılmış halde.

Fransa’da 22 bin 807 hektarlık alan yanarken, daha önceki senelerin ortalaması 9 bin 283’tü. İtalya’da bu yıl 53 bin 797 hektar alan yanarken, 12 senenin ortalaması 40 bin 781 olarak belirlendi. Romanya’da da yine bu yıl 18 bin 620 hektar alanın yandığı, 12 senenin ortalamasının verisi ise 16 bin 82 olarak kaydedilmişti.

AB üyesi olmayan devletler arasında Bosna Hersek’te de 25 bin 583 hektar alanın yandığı, bunun 2008-2020 arasında 30 bin 199 ortalamasına yakın olduğu ifade ediliyor.

Tunus’ta ise 17 bin 599 hektarlık alan 2021 içinde yanarken bunun, 6 bin 257 hektarlık 12 yıllık ortalamayı geçtiği belirtildi.

Yorumlar (0)