ABD'den Rusya'ya çağrı: "İzin verin..."

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının 13. gününde açıklamalar yapıyor. Blinken, insani koridorlarla Rusya’nın, sivillerin geçişine izin vermesi ve gerekli geçişleri sağlaması gerektiğini ifade etti.

GÜNDEM 08.03.2022, 17:16 09.03.2022, 17:46
ABD'den Rusya'ya çağrı: "İzin verin..."

Rusya-Ukrayna savaşının 13. gününde ABD Dışişleri Bakanı Blinken, birtakım değerlendirmelerde bulundu.

"Bu özgürlük savaşı değil, Putin'in savaşı"

Blinken, Rusya’nın insani koridorlarla sivil vatandaşların geçişine imkan tanıması gerektiğine vurgu yaptı ve şunları söyledi:

“Rusya, insani koridorlara geçiş imkanı tanımalı. Yaptırımların etkisi sürecek. Bu, özgürlük savaşı değil, bu Putin’in savaşı. Putin’in hedefi de egemen ve bağımsız bir devleti ele geçirmek. Baltık ülkeleri ile Estonya’nın zorluğa karşı direnmesi oldukça önemli. ABD, daima onların yanında olacaktır. Estonya'nın çok kuvvetli yöneticileri bulunuyor. Güçlü kadınları var. Ukrayna’da bulunan kadınların gücünü de iyice düşünmek lazım. Çocuklarını alıp, eşlerini bırakarak yollara düştü. Birçoğu savaşıyor”

"Rusya saldırılarına son vermeli"

"Lavrov'un barış atmosferine yeniden geçilmeli ifadeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? ABD ile müttefikleri, söz konusu toplu bombardımanı engelleyebiliyor mu?” şeklindeki soruya ise Blinken, şöyle cevap verdi:

“Öncelikle barışın yeniden sağlanması adına Rusya’nın, düzenlediği saldırılarına son vermesi lazım. Koruma sorumluluğumuzla ilgili olarak şunu söyleyebilirim; uzun zamandır biz, beraber çalışıyoruz. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ki Rusya'ya karşı mücadele edebilsin. İnsani yardım ihtiyacı olanlara destek oluyoruz. Diplomasi, Rusya’nın yol değiştirmesine neden olmazsa ona göre biz de adımlar atacağız. Attığımız adımların tamamı Ukrayna toplumunu korumaya ve Rusya'nın saldırılarını engellemeye yöneliktir. BM'de 140 devlet, Rusya’nın bu saldırılarını kınadı.”

Yorumlar (0)