ABD'den 'Osman Kavala tepkisi! 'Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz'

Gezi Parkı davası kapsamında Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasından sonra ABD'den gelen açıklamada Türkiye kınanırken, 'endişe ve rahatsızlık' vurgusu yapıldı.

GÜNDEM 26.04.2022, 10:02 26.04.2022, 17:25
ABD'den 'Osman Kavala tepkisi! 'Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz'

Dün akşam saatlerinde Gezi Parkı davasın son karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın karar duruşmasından sonra heyet, son kararını açıkladı.

Osman Kavala’ya müebbet hapis!

Davanın tek tutuklu sanığı olarak bilinen Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Yurt içinde muhalefetin tepki gösterdiği karara, yurt dışından da farklı ülkelerden tepkiler geldi.

Yurt dışından gelen tepki odağının başı ABD oldu. Dışişleri Bakanlık Sözcüsü N. Price, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

"Hayal kırıklığı ve rahatsızlık” vurgusu!

Price, Osman Kavala ile ilgili verilen karardan “hayal kırıklığı ve derin rahatsızlık” duyduğunu aktardı.

Price “Bir defa daha Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne uygun olarak, Osman Kavala ve keyfi olarak hapse atılan diğer kişileri serbest bırakmaya davet ediyoruz.” sözlerini kullandı.

"Endişeliyiz"

Price sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’de duruşmadan önceki uzun gözaltı dönemleri, geniş tanımlı terörle destek suçlamaları ve suç taşıyan hakaret davaları da başta olmak üzere medya, sivil toplum, iş ve siyaset dünyasından kişilere karşı süren yargısal tacizler dolayısıyla ağır endişeliyiz. Türkiye toplumu, temel özgürlükleri ve insan haklarını, cezalandırılma endişesi ve kaygısı yaşamadan uygulamayı hak ediyor. İfade, dernek kurma ve barışçı biçimde toplanma özgürlüğü hakkı, anayasası, hukuki sorumlulukları ve AGİT yükümlülüklerinde bulunmaktadır. Hükümeti, siyasi güdümlü davalara son vermeye ve bütün Türk halkının hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye davet ediyoruz.” 

Tutuksuz sanıklara 18 yıl hapis!

Öte yandan diğer tutuksuz sanıklar Çiğdem Mater Utku, Ayşe Mücella Yapıcı, Ali Hakan Altınay, Şerafettin Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi ve Tayfun Kahraman’ın ‘Türkiye Cumhuriyeti devletini ortadan kaldırmaya ya da görevini engellemeye teşebbüse yardım’ suçu dolayısıyla 18 yıl hapis cezası verme kararı alan mahkeme, sanıkların hükümle beraber tutuklanmalarına hükmetti.

Yorumlar (0)