ABD'den Irak'a erken seçim çağrısı

Beyaz Saray Irak’a erken seçim çağrısı yaptı ve seçim reformu talebinde bulundu. ABD’nin çağrısı aktivist bir grubun hükümet karşıtı gruplara karşı alınacak sıkı önlemlerin etrafı “kan gölüne” çevirme ihtimali olduğuna yönelik uyarısından sonra geldi.

GÜNDEM 11.11.2019, 10:46
ABD'den Irak'a erken seçim çağrısı

Yönetim sisteminde iyileştirme ve reform talepleriyle başlayan kitlesel gösteriler başkent Bağdat’ı 1 Ekim 2019’dan beri meşgul ediyor. Gösterilerde şimdiye dek hayatını kaybedenler yüzlerle ifade ediliyor. Yalnızca Erbain gösterileri için ara verilen gösteriler 25 Ekim’den beri aralıksız sürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri de Pazar günü Iraklı yetkililere ayaklanma ve protestoları durdurmak için seçim reformunun yürürlüğe konulup erken seçim yapılması çağrısı yaptı. Beyaz Saray “ Irak hükümeti protestoculara karşı şiddeti durdurmalı ve Başkan Berhem Salih’in seçim reformu ve erken seçim vaatlerini gerçekleştirmeli” açıklamasında bulundu.

Açıklamanın devamında ABD’nin göstericilere, sivil aktivist ve medya çalışanlarına yönelik şiddetten ve internete erişmedeki kısıtlardan ötürü kaygılı olduğu belirtiliyor. 

Meclis İnsan hakları Komitesi’nin verdiği sayılara göre gösteriler kesildiğinden beri 319 kişi yaşamını kaybetti. Komitenin açıklaması protesto alanlarının yakınlarına sniper tabir edilen keskin nişancıların yerleştirildiğini ifade ediyor.

ABD’nin açıklamasının devamında İran rejiminin, Irak'ın 'kaynaklarını kuruturken ve barışçıl gösterileri durdurmak için silahlı gruplar kullanırken', Irak halkının buna sessiz kalmayacağı vurgulanıyor. Bunun yanında uygulanan şiddete ve internete ulaşım konusundaki kısıtlarına rağmen halkın bir şekilde sesini duyurmayı başardığının altı çiziliyor. Açıklamada, Irak hükümetine göstericilere yönelik şiddete son verme, seçim reformu yapma ve erken seçim çağrısında bulunuluyor. 

Yorumlar (0)