ABD'den İncirlik ve Kürecik açıklaması

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İncirlik ve Kürecik ile ilgili çıkışını değerlendirdi.

GÜNDEM 17.12.2019, 06:50
ABD'den İncirlik ve Kürecik açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "ABD yaptırımlarına cevap olarak gerekirse İncirlik ve Kürecik üslerinin kapatılabileceğine" dair açıklamalarıyla ilgili, "Bu konu daha önce bana gelmedi. Ben de ilk kez gazetelerden gördüm ve dolayısıyla bundan tam olarak ne kastettiklerini ve ne ölçüde ciddi olduklarını mevkidaşımla konuşmam gerekir" dedi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, her konuda Türkiye'ye karşı ittifak ruhuna aykırı hareket eden ülkenin ABD olmasına karşın, "Tabi öncelikle onların egemen bir devlet olduğunu söylemek gerekir. Dolayısıyla NATO veya yabancı kuvvetleri kendi topraklarında barındırma veya barındırmama konusunda doğal hakları var. Ancak dediğim gibi dediklerinde ciddi iseler bu bir ittifak meselesi olur, ittifaka olan bağlılığınızla ilgilidir" değerlendirmesinde bulundu.

Gazetecilerin sorularını yanıtladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Mark Esper, 2. Dünya Savaşı sırasında 5 bin Amerikan askerinin öldürüldüğü Ardenler Taarruzu'nun yıl dönümü için gittiği Lüksemburg'dan dönüşünde gazetecilerin sorularını cevapladı. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerikan Senatosunun yaptırım tasarısına karşı Türkiye'nin İncirlik ve Kürecik'i Amerikan askerlerine kapatma konusundaki açıklamalarına ilişkin bir soruya ABD Savunma Bakanı Mark Esper şu cevabı verdi: 

"Bu konu daha önce bana gelmedi. Ben de ilk kez ifade ettiğiniz üzere gazetelerden gördüm ve dolayısıyla bundan tam olarak ne kastettiklerini ve ne ölçüde ciddi olduklarını mevkidaşımla konuşmam gerekir."

Kürecik radar üssü konusunun NATO tarafından görüşülmesi gerektiğini de söyleyen ABD Savunma Bakanı Mark Esper şu ifadeleri kullandı:
"Tabi öncelikle onların egemen bir devlet olduğunu söylemek gerekir. Dolayısıyla NATO veya yabancı kuvvetleri kendi topraklarında barındırma veya barındırmama konusunda doğal hakları var. Ancak dediğim gibi dediklerinde ciddi iseler bu bir ittifak meselesi olur, ittifaka olan bağlılığınızla ilgilidir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilen ATV-A Haber ortak yayınında gündeme ilişkin soruları cevaplarken İncirlik ve Kürecik'e ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

"Şimdi bunların hepsi bizim tasarrufumuzda olan kararlardır. Böyle bir kararı vermemiz gerektiği anda bu kararı alma yetkisi bize aittir. Yeri geldiği zaman otururuz, bütün heyetlerimizle beraber kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, kapatılması gerekiyorsa Kürecik'i de kapatırız. Bütün mesele, eğer karşımıza bizim yaptırımlar gibi tedbirlerin hayata geçirilmesi durumunda, biz de bunlara mütekabiliyet çerçevesinde gereken cevabı veririz. Amerika'nın ilişkilerimizde tamiri mümkün olmayan adımlar atmaması her iki taraf için de çok önemlidir.

Türkiye bir kabile devleti değildir. 780 bin kilometrekarelik ve 2 bin yılı aşkın bir tarihe sahip olan Türkiye'ye bu tür yaklaşımları reva görmek karşılıksız kalacak bir şey değildir. Bunun için de ne gerekiyorsa, mütekabiliyet esasına dayalı olarak biz bu adımları atarız. Kaldı ki biz sizinle stratejik ortağız. Biz senle NATO'da ortak değil miyiz? Beraberiz. NATO'da beraber olduğumuza göre, yok model ortak, yok stratejik ortak, yapılanlar ne? Bu stratejik ortaklığa yakışıyor mu? Nasıl böyle bir şey yapabilirsiniz, bunların oturup düşünmesi lazım. Bunlar farklı hareket etmeye devam ederlerse bizim de tabii ki buna karşı vereceğimiz cevabımız var."

Yorumlar (0)