ABD'den F-16 kararı: Satış için kısıtlayıcı koşullar kaldırıldı

ABD'nin 2023 savunma bütçesini de kapsayan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden, Temsilciler Meclisince Türkiye’nin F-16 alımını sınırlandırmak amacıyla konulan maddeler de çıkarıldı.

GÜNDEM 07.12.2022, 08:19
ABD'den F-16 kararı: Satış için kısıtlayıcı koşullar kaldırıldı

ABD Kongresinin iki kanadından temsilci ve senatörlerin yer aldığı konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısına son şeklini verdi.

F-16 alımını sınırlandıran maddeler çıkarıldı

Tasarının son halinde, Rum lobisine yakın olmalarıyla bilinen New Hampshire Temsilcisi Demokrat Chris Pappas, New York Temsilcisi Cumhuriyetçi Nicole Malliotakis, Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Gus Bilirakis, New Jersey Temsilcisi Demokrat Frant Pallone dahil olmak üzere 18 temsilci tarafından sunulan ve tasarının Temsilciler Meclisi versiyonuna ilave edilerek kabul edilen Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı şartlara bağlayan maddeler yer almadı.

İlgili maddelerin çıkarılması, New Jersey Senatörü Bob Menendez ile Maryland Senatörü Chris van Hollen’ın daha önce sunduğu benzer maddelerin NDAA tasarısının Senato versiyonuna eklenmemesinden sonra geldi.

Temsilciler Meclisinde kabul edilen eklemelerle, Silah İhracatı Kontrol Yasası çerçevesinde Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması kararı konulurken, bu maddenin muafiyeti ise şu koşullara bağlanıyordu:

"Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine bu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların, mükerrer şekilde Yunan hava sahasını ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar vurgulandıktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir."

Menendez ve van Hollen’ın ilettiği maddeler Senato tasarısına ilave edilmezken, Pappas ve destekçilerinin tasarısı Temsilciler Meclisinde 14 Temmuz’da kabul edilmiş ve dahil edilmişti.

Bu adımın kongreden gelmesinde, Türk diplomatların ve Dışişleri Bakanlığının Washington’daki gayretlerinin etkili olduğu ifade ediliyor.

Kongreden de onay gerekiyor 

İlgili maddelerin konferans komitesinde çıkarılmasıyla, Türkiye’nin F-16 alımına yasa kapsamında bazı kısıtlamalar getirme kozu ABD Kongresinin elinden alındı fakat silah satışının yapılabilmesi için yönetimin sunduğu satış tebligatına kongreden itiraz gelmemesi gerekiyor.

Diğer yandan, Menendez başta olmak üzere Türkiye karşıtlığı ve Rum lobisine yakınlığı tanınan kongre üyeleri, her fırsatta Türkiye’ye F-16 satışını engelleyeceğini belirtiyor.

Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterinde bulunan 80 uçak için ise modernizasyon kiti istiyor.

Yorumlar (0)