ABD'deki kutup soğukları, Türkiye'ye gelir mi?

Son zamanların en sert kış mevsimini yaşayan ABD'nin bazı bölgelerinde hava sıcaklığı eksi 50 dereceye kadar indi. Kar fırtınaları ve soğuklar nedeniyle yaşamını yitirenler oldu. ABD'de etkili olan kutup soğuklarının Türkiye'ye de uğrayıp uğramayacağı merak ediliyor. Meteoroloji Uzmanı Profesör Mikdat Kadıoğlu, konu hakkındaki görüşlerini açıkladı.

GÜNDEM 02.01.2023, 09:20 03.01.2023, 08:57 Hakan Öksüz
ABD'deki kutup soğukları, Türkiye'ye gelir mi?

ABD'de son yılların en sert kışı yaşanıyor. Hava sıcaklığında görülen ani düşüş nedeniyle oluşan kar fırtınaları, ülkenin büyük kısmında etkili oluyor. ABD'de yaşanan olağanüstü koşullara sebebiyet veren hava olayına siklon bombası deniliyor. 

NTV'den Deniz Tüysüz, benzer koşulların Türkiye'de de meydana gelip gelemeyeceği sorusunun peşine düştü. Meteoroloji Uzmanı Profesör Mikdat Kadıoğlu, söz konusu durum hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Biden'dan vatandaşlarına uyarı: Durum ciddi

ABD'nin çeşitli bölgelerinde hava sıcaklığının eksi 50 derece civarına düşmesi nedeniyle etkisini gösteren kar fırtınaları, günlük hayatın felç olmasına yol açtı. Uçuşların iptal edildiği ve soğuklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin olduğu mevcut şartlar hakkında konuşan ABD Başkanı Joe Biden, durumun ciddiyetinden bahsederek vatandaşlarını uyardı.

"Yarından Sonra filmindeki sahnelerle karşılaşmak mümkün"

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ABD'deki olağanüstü kış şartlarının "siklon bombası" adı verilen meteorolojik durum olduğunu belirtti. "Meteorolojik bomba" adı da verilen bu fenomenden bahseden Kadıoğlu, "Bu şartlar, ABD'nin doğu bölgelerinde bazı yıllarda ortaya çıkabiliyor. Kutuplardan gelen soğuk havayı yol boyunca ısıtacak bir deniz bulunmadığından, olağanüstü soğuklar ortaya çıkıyor. Buz birikmesi nedeniyle elektrik telleri kopuyor, soğuk ve kuru hava etkili oluyor." dedi.

"Türkiye'de bu tarz koşullar oluşamıyor, sebebi Karadeniz"

ABD'de yaşanan sert kışta "Yarından Sonra" filmine benzer sahnelerin görülebileceğini kaydeden Kadıoğlu, "Bazı bölgelerde donan yağmurlarla karşılaşılabilir. Arabaların ve ağaçların buzla kaplanması olası. Benzer şartların Türkiye'de oluşup oluşmayacağı da gelen sorular arasında. Ülkemizde buna benzer koşullar görülmüş şey değil. Kuzey Kutbu'ndan gelen hava dalgası, gücünü kaybetmeden Türkiye'de böyle şartlara neden olmaz. Bunun nedeni, Karadeniz. Soğuk hava dalgası, Karadeniz'e gelerek kar yağışı bırakıyor. Yani nem kazanan soğuk hava dalgası, Türkiye'ye gelmeden yükünü büyük ölçüden bırakıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)