ABD'de kritik ara seçim: İlk sonuçlar gelmeye başladı!

Senatonun bir bölümünün ve Temsilciler Meclisinin tamamının değişeceği ara seçimler için Amerikalılar sandık başına gitti.

GÜNDEM 09.11.2022, 06:47 09.11.2022, 17:06
ABD'de kritik ara seçim: İlk sonuçlar gelmeye başladı!

Amerikalılar, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamını ve 100 üyeli Senatonun yüzde 35'ini yeniden seçmek için sandık başına gitti.

İlk rakamlar geldi: 5 eyalette Demokratlar, 11 eyalette Cumhuriyetçiler önde

Associated Press'in (AP) duyurduğu resmi olmayan neticelere göre, Arkansas, Indiana, Kansas, Güney Dakota ve Kuzey Dakota’da Cumhuriyetçiler seçimlerden galip çıktı. New York'ta Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer koltuğunu korumayı başardı.

Daha önce duyurulan sonuçlara göre Alabama, Florida, Kentucky ve Güney Carolina eyaletinde Cumhuriyetçiler kazanmıştı. Öte yandan Oklahoma eyaletindeki 2 koltuğun da kazananı Cumhuriyetçiler olmuştu. Ayrıca Connecticut, Vermont, Maryland ve Illiniois’de seçimleri Demokratlar kazanmıştı. Bu rakamlarla birlikte şu ana kadar duyurulan sonuçlarda Demokratlar 5, Cumhuriyetçiler 11 koltuk kazanmış oldu. Açıklanan sonuçlarda Demokratların elinde 41, Cumhuriyetçilerin elinde 40 koltuk görünüyor.

ABD'nin doğu eyaletlerinden New York, Maryland, başkent Washington ve Pensilvanya’nın bulunduğu Virginia eyaletlerinde sandıklarda uzun kuyruklar oluşurken, 3 farklı saat dilimi olan ülkede eyaletlere göre oy verme saatleri değişiyor.

Demokratlar, meclisi kaybetmekten dolayı endişeli

Maryland'de oyunu kullanan 53 yaşındaki Demokrat seçmen Jennifer Manguera, "Kongreyi korumak önemli ve bunu izlemek ile ilgili biraz endişeliyim. Meclisi kaybetme olasılığımız endişe verici." sözlerini kullandı.

"Bütçenin geçmemesi ve Kongre'nin bölünmesi ürkütücü"

37 yaşındaki James Andrew, Demokratların Temsilciler Meclisinde kontrolü yitirmesinin, ulusal bütçe ve muhtemel hükümet kapatmaları ile ilgili yıllarca devam eden belirsizliğe geri dönüş de dahil olmak amacıyla ABD için daha uzun süreli problemlere yol açabileceğini söyledi.

Andrew, "Kongrede Demokratların üstünlüğü koruduğunu görmek istiyorum. Aksi durumda Kongrenin bölünmesi ve 2 yıl hiçbir bütçenin geçmemesi fikri oldukça ürkütücü. Başkan Biden'ın icraatlarını seviyorum ve gelecek 2 yılda Demokratların neler yapabileceğini görmek istiyorum." sözlerini kullandı.

Pensilvanya’daki yarış merak ediliyor

ABD Senatosunda kazananın kim olacağını belirleyecek önemli eyaletlerden biri olan Pensilvanya’da son anketler, altı puan geriden yarışa başlayan Cumhuriyetçi Parti adayı Dr. Mehmet Öz'ün, John Fetterman isimli Demokrat rakibini son haftada yakalayarak bir puan öne geçtiğini işaret ediyor. Nefes nefese devam eden yarışın sonucunu bugünkü oylar belirleyecek.

Dr. Öz: "Daha çok denge, daha az aşırıcılık istiyoruz"

Oy verme işlemlerinden bir saat sonra Huntingdon Valle, Pensilvaya’da oyunu kullanan Öz, seçim merkezinden ayrılırken gazetecilere açıklama yaptı. Pensilvanyalıların gerçekleştirdikleri seçim kampanyası ile Washington’a bir mesaj verdiğini aktaran Öz, "Daha çok denge, daha az aşırıcılık istiyoruz. Bu sebeple herkesi oy kullanmaya davet ediyorum." sözlerini kullandı.

Aynı saatlerde Demokrat aday Fetterman, sandık başına gitti. Seçim merkezine gelen Fetterman’ın elbise tercihi kapüşonlu kazak ve şort oldu. Mayıs ayında felç geçiren ve konuşma yetisinde sorun yaşayan Fetterman, kullandığı oydan sonra açıklama yapmadan el salladı.

Geçen hafta Pensilvanya Yüksek Mahkemesinin “yanlış tarih” iddiası ile iptal ettiği, posta ile kullanılan 3 bin 800 oy, seçim öncesi ortamın gerginleşeceğinin işaretini vermişti. Bugün kullanılacak oylar, erken seçim merkezlerinden gelecek sandıkların ve posta ile kullanılan oyların sayılması diğer eyaletlere kıyasla Pensilvanya'da daha uzun sürecek. Çarşambadan önce Fetterman’ın basın bürosu sonuçların belli olmayacağı uyarısı yaparak seçmenlerinden sonuçları beklemelerini talep etti. Oyların birbirine yakın olacağı belirtilen eyalette, olası itirazlar ile beraber resmi sonucun açıklanmasının bir haftayı bulabileceği aktarılıyor.

Fetterman, geçirdiği felcin ardından uzun süre seçim kampanyasına dahil olmamış, iyileştikten sonra da konuşma sıkıntısı yaşamaya başladı. Öz ile çıktıkları canlı yayında oldukça geride kalan Fetterman, anketlere bakıldığında, seçime 2 hafta kala hızlı bir şekilde düşüşe geçti ve Öz’ün bir puan gerisine indi. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, Senatoda üstünlük sağlamak amacıyla Pensilvanya eyaletinde alacakları sonucu kritik önemde görüyor.

2 eyalette sandıklar kapandı

Kentucky ve Indiana, sandıkların kapandığı ve sayım işlemlerinin başladığı ilk 2 eyalet oldu.

ABD’nin diğer eyaletlerinde oy verme işlemi sürerken, doğu eyaletlerinden başlayacak şekilde önümüzdeki saatlerde sandıklar üst üste kapanmaya devam edecek.

3 farklı saat dilimi olması sebebiyle, ABD doğu yakası saatine bakıldığında ilk sandıkların 18.00'de kapanmasına karşın, kıtanın en batısında bulunan Alaska eyaletinde oy verme işlemine 7 saat devam edilecek.

Yorumlar (0)