ABD Büyükelçisi’nden F-16 değerlendirmesi

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı ile ilgili açıklamada bulunan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, “Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya üyelik sürecinde yaşanan gelişmelerle, Türkiye’ye yapılacak F-16 satışı herhangi bir şekilde bağlantılı değil” dedi.

GÜNDEM 19.01.2023, 16:59
ABD Büyükelçisi’nden F-16 değerlendirmesi

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Suriye ile normalleşme çalışmaları, Türkiye'ye F-16 satışı ve iki İskandinav ülkesinin NATO'ya üyelik süreci ile ilgili açıklamalar yaptı.

“ABD karşı”

11 senenin ardından Türkiye ile Suriye arasında başlayan normalleşme adımlarına değinen Flake, “ABD, ilişkileri normalleştirme ve rejim ile temas kurulmasına karşıdır. Türk müttefiklerimizle her zaman beraber çalışmaya dikkat ediyoruz. Onlar DAEŞ ile mücadele noktasında değerli bir ortak." ifadesini kullandı.

“NATO’ya katılmaları evrensel bir arzu”

Türkiye'ye F-16 satışı ve modernizasyonuna ABD Kongresi tarafından karşı çıkılması konusunda İsveç ve Finlandiya’nın NATO'ya giriş sürecinin bir etkisi bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Flake, "Hayır. Bu noktada herhangi bir bağlantı bulunmuyor. Daha öncesinde Bakan Blinken bu konuya açıklık getirdi" cevabını verdi.

Türkiye'ye F-16 satışı ile ilgili konuya ABD'li Senatör Bob Menendez'in karşı olduğuna değinen Flake, "Senatör Menendez ile beraber çalışma şansım oldu. Kendisinin ifade ettiği ciddi boyutta kaygıları bulunuyor. Fakat bu durumun Finlandiya ve İsveç ile bir ilgili yok. Ancak şunu dile getirmeliyim ki iki İskandinav ülkesinin NATO’ya katılması adına evrensel bir arzu bulunuyor. Bu Kongre'de de bu şekilde" dedi.

“Biden yönetimi onaylıyor”

ABD'de Başkan Joe Biden idaresinin Türkiye'ye F-16 satışı için destek sağladığına dikkat çeken Flake, "Kongre, tamamen bağımsız bir organ ve yasama organı. Bu bölümün silah satışına onay vermesi gerek. Bundan dolayı yönetim 'hadi bunu yapalım' diye karar veremez. Fakat Biden idaresi bu satışı onaylıyor ve Kongre ile bu durum konusunda çalışma sağlıyor" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)