ABD Başkanı Biden’ın Ankara Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği Jeff Blake’e onay çıktı

Amerika Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi, başta ABD’nin Ankara Büyükelçiliği için adı geçen Jeff Blake olmak üzere Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren 33 temsilcilik ve büyükelçilik adaylarını onaylayarak Senato Genel Kurulu’na gönderdi.

GÜNDEM 20.10.2021, 09:59 21.10.2021, 09:27
ABD Başkanı Biden’ın Ankara Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği Jeff Blake’e onay çıktı

Yapılan açıklamada, Amerika Başkanı Joe Biden yönetiminin bazı temsilcilikler ve büyükelçilikler için önerdiği isimlerin Dış İlişkiler Komitesi tarafından onaylandığı bildirildi.  

Son karar Senato Genel Kurulu’nun

Kamuoyuna yansıyan listede; Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği’ne aday gösterilen Mark Gitenstein, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Daimi Temsilciliği’ne aday olarak gösterilen Michael Carpenter, İsrail Büyükelçiliği’ne aday olarak gösterilen Thomas Nides, Ottawa Büyükelçiliği’ne aday olarak gösterilen David Cohen, NATO Daimi Temsilciliği’ne aday olarak gösterilen Julianne Smith ve Ankara Büyükelçiliği’ne aday gösterilen Jeff Flake gibi kritik görevdeki isimler bulunuyor.

 Yapılan toplu oylama sonucunda komitede yer alan Barbara Leaf ve Atul Gawande’in onay sürecinde bazı senatörlerin itirazının değerlendirilmesi nedeniyle bekleme alındı.

 Ankara Büyükelçisi olacak Jeff Flake kimdir?

 Siyasi hayatında Cumhuriyetçi olarak tanınsa da, son Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı olan Joe Biden’ı destekleyen Flake, 2013-2019 yılları arasında 6 yıl boyunca ABD Senatosu’nda Arizona Eyaleti olarak görev yapmıştı. 2001-2013 yılları arasında da Temsilciler Meclisi üyesi olarak görev yapmıştı.

Flake, 2019 yılında o zamanın Başkanı Trump ile ters düşmesi nedeniyle Senato’dan emekli olmak zorunda kalmıştı. Hatta emeklilik günleri yaşarken kaleme aldığı ve eleştiri oklarını Trump’a yönelttiği Bir Muhafazakarın Vicdanı (Conscience of a Conservative) isimli bir kitap da kaleme alan Flake, Ankara Büyükelçiliği’ne aday gösterilmesinin ardından “Bu atama ile Biden yönetimi partizan politikaların karşısında olarak, Amerikan dış politikasının partiler üstü kalması gerektiğini vurgulamıştır. Bu nedenle yeni yönetimin diplomasiyi çok iyi yorumladığını söyleyebilirim. Bu aynı zamanda benim de taahhüdümdür” ifadelerini kullandı.

Eğer Flake, Senato’dan onay çıkarsa, görevini diplomat olarak görev yapmakta olan David Satterfield’dan devralacak.

Yorumlar (0)