ABD 11 Eylül’ün ‘20’nci korsan’ lakaplı tutuklusunu serbest bıraktı

11 Eylül 2001 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen saldırılarda olayla ilişkisi olduğu iddiasıyla 20 yıldır hapiste tutulan El Katani’nin ülkesine geri gönderileceği açıklandı.

GÜNDEM 08.03.2022, 13:03 08.03.2022, 13:38
ABD 11 Eylül’ün ‘20’nci korsan’ lakaplı tutuklusunu serbest bıraktı

Amerika Birleşik Devletleri’nde 11 Eylül 2001’de gerçekleştirilen saldırıda El Kaide bağlantılı 4 korsan tarafından kaçırılan ve Pensilvanya eyaleti üzerinde Amerika Birleşik Devletleri tarafından düşürülen United Hava Yolları’nın 94 nolu uçağına son anda bindirilmekten vazgeçilen, bu sebeple de “20. korsan” olarak anılan El Katani hakkında karar verildi. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 2002 yılından beri Guantanamo bölgesinde tutuklu olan El Katani ülkesi Suudi Arabistan’a gönderildi.

Transfer işlemleri tamamlandı

Pentagon’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Periyodik İnceleme Kurulu 9 Haziran 2021 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal güvenliğine dair önemli bir tehdidi önlemek amacıyla Muhammed Mani Ahmed el-Katani'nin savaş hukuku kapsamında tutukluğuna artık gerek duyulmadığına karar verdi. Kurul bu nedenle ilgili şahsın insani muamele ve güvenlik önlemleri esas alınarak ülkesine geri gönderilmesini tavsiye etti. Savunma Bakanı Austin Loyd 4 Şubat 2022 tarihinde ilgili şahsın Suudi Arabistan’a geri gönderilmesi niyetini Kongre’ye bildirdi. Suudi ortaklarla birlikte hareket ederek transfer işlemlerini sonlandırdık.

Avukatı El Katani’nin ülkesinde psikiyatrik tedavi alacağını açıkladı

Yapılan açıklamada El Katani’nin akli dengesinin yerinde olmadığı ve tedavi edilmesi için ülkesine gönderildiğine ilişkin bir bilgi paylaşılmadı. El Katani’nin avukatı Remzi Kassem transfer süreci hakkında yaptığı açıklamalarda Amerika Birleşik Devletlerinde uzun süre yargılanmadan nezarette tutulan Katani’nin psikiyatrik tedavisini ailesinin yardımlarıyla birlikte ülkesinde alacağını ifade etti. Avukat yaptığı açıklamada Katani’nin uzun süre işkence gördüğünü ve onun Guantanamo’da yer alan hapishanede kalmasının ölüm cezası gibi olduğunu vurguladı. Katani hakkındaki suçlamalar daha önce birçok kez düşürülmüş ve yeniden başlatılmıştı. ABD basınında ve kayıtlarında yer alan bilgilere göre Katani birçok kez işkenceye maruz bırakıldı ve hapishaneye girdikten sonra birçok kez şizofreni belirtileri göstermeye başladı.

Yorumlar (0)