AB yaptırımları devreye girdi: Rusya'ya 'yaptırım' bombardımanı

Avrupa Birliği’nin, Rusya'ya yönelik ulaşım, enerji ve finans gibi çeşitli alanları içeren ve üst düzey kişilerin mal varlıklarının dondurulmasına olanak tanıyan yeni yaptırımları uygulanmaya başladı.

GÜNDEM 26.02.2022, 12:30 26.02.2022, 12:35
AB yaptırımları devreye girdi: Rusya'ya 'yaptırım' bombardımanı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sebebiyle AB'nin hazırladığı yeni yaptırım listesi, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girdi.

AB yaptırımları devreye girdi

Yeni yaptırımların başında, Rusya lideri Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov yer aldı.

Rusya Ulusal Güvenli Konseyi üyeleri ve söz konusu Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgelerle iş birliğine onay veren Rusya Parlamentosu’nun Duma üyeleri de bu listeye eklendi. Bu isimlerin mal varlıkları da ayrıca donduruldu.

Rusya Savunma Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı gibi kamu kurumları ile finans, havacılık ve enerji sektöründe faaliyette bulunan firmaları kapsayan 64 önemli Rus kurumuna yaptırım getirildi.

Rus Demiryolları, Oboronprom, Kalashnikov, Rosoboronexport, Tupolev, Sukhoi, Progress, Uralvagonzavod, Almaz-Antey, Kamaz, Sevmash, Sovcomflot, United Shipbuilding, Rustech-Azimut gibi kurumlar bu listede yer alırken, bunların söz konusu AB finansal hizmetlerine erişimi engellendi ve teknoloji sağlanmasına ise yasak getirildi. 

Bank Otkritie, Alfa Bank, Promsvyazbank ve Bank Rossiya yaptırım listesine eklendi. Bu şirketlerle finansal hizmetler ve sermaye piyasaları işlemleri yasaklandı.

Kamu borçlarının finanse edilmesine engel

Avrupa Birliği bankalarının, Rus vatandaşlarından 100 bin eurodan fazla miktarda mevduat almalarına yasak getirildi.

Rus kamu kurumlarının borçlarının tekrar finanse edilmesine engel getirildi.

Rus kurumlarına, AB'deki tahvil takas kurumlarının hizmet vermesi engellendi. Petrol rafinerileri için Rusya’ya, gerekli teknoloji, hizmet ve mal gönderilmesi yasaklandı.

Öte yandan çift kullanımlı ekipman ve ürünlerin Rusya’ya ihracatı engellendi. Uzay ve havacılık endüstrisinde tercih edilen mal ve teknolojiyi içeren ürünlere de ihracat yasağı getirildi.

Rus hava yollarına yedek ekipman ve parça satışı da yasak listesine eklendi.

Yorumlar (0)