AB ve ABD, Yunanistan ile istikşafi görüşmelerin tekrar başlamasından memnun

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin tekrar başlaması, AB ve ABD tarafından olumlu karşılandı.

GÜNDEM 25.01.2021, 21:57 26.01.2021, 16:39
AB ve ABD, Yunanistan ile istikşafi görüşmelerin tekrar başlamasından memnun

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmeler, 2016 yılından sonra ilk kez bugün İstanbul'da gerçekleşti.

Söz konusu görüşmede, son gelişmeler ve mevcut durum ile geleceğe yönelik gerçekleştirilebilecek adımlar ele alındı.

İki ülke arasında tekrar başlayan bahse konu görüşmeler ise AB ve ABD gündeminde geniş yer aldı.

"Tüm gayretleri destekliyoruz"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, kişisel Twitter hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, görüşmeler ile ilgili bir açıklama gerçekleştirdi.

Doğu Akdeniz'deki gerilimin azaltılmasına yönelik tüm gayretlere destek verdiklerini dile getiren Price, "ABD, Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin, bugün İstanbul'da tekrar başlamasını ve her iki hükümetin de söz konusu sürece bağlılığını memnuniyetle karşılamış bulunuyor." dedi.

"Avrupa Birliği, olumlu ivmeyi sürdürmek istiyor"

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçtiğimiz hafta Brüksel'de gerçekleştirdiği temaslara ilişkin bir açıklamada bulundu.

Josep Borrell, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin son haftalardaki pozitif ivmeyi sürdürme hususunda anlaştığını kaydetti.

"İki ülke de daha iyi bir yol izleyecek"

Geçtiğimiz yıl ikili ilişkileri sıkıntıya sokan tüm hususların gözden geçirildiğini vurgulayan Borrell, şöyle konuştu:

"İki ülke de tüm bunların üstesinden gelme, kuşkuları paylaşma, beraber çalışma ve iyi komşuluk hususunda çok daha iyi bir yol seyretme konusunda anlaşmaya vardı. 2020 yılında ilişkilerimizi olumsuz yönde etkileyen hususların bugün durduğunu belirtmekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Türk arama faaliyetleri ve Türk gemileri şu anda yok."

"Anlaşmazlıklara çözüm sağlanabilecek"

Türkiye ile ikili ilişki ve iş birliğini pekiştirmek için temasların ciddiyetini teyit ettiklerini söyleyen Borrell, Yunanistan ile Türkiye arasındaki istikşafi görüşmelere işaret ederek, iki devlet arasındaki deniz anlaşmazlıklarının çözümünün Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) temelinde bulunabileceğini öne sürdü.

Borrell, Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Kıbrıs müzakerelerinin en kısa zaman zarfında tekrar başlamasının da eşit derecede ciddiyet taşıdığını, AB'nin daha evvel olduğu gibi gözlemci olarak müzakerelerde olmaya hazır durumda olduğunu aktardı.

Aralık ayındaki Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde alınan ve ülkemize yönelik kısıtlayıcı önlem listesine ek yapılmasını öngören kararın henüz geçerli olup olmadığı sorulan Borrell, tüm kararları politik değerlendirmelerle aldıklarını anımsatarak, "Teknik birimlerimiz bu konu üzerinde çalışıyor. Liste henüz hazır değil fakat kenara atılmış da değil. Faaliyetler sürüyor." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)