AB: Türkiye'ye karşı tedbir alınmalı

AB bakanları, Türkiye'nin Kıbrıs'taki hidrokarbon arama faaliyetlerini "yasa dışı" niteleyip Ankara'ya engel olunması için Avrupa Komisyonu'na çağrı yaptı.

GÜNDEM 19.06.2019, 09:59
AB: Türkiye'ye karşı tedbir alınmalı

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'ye ait gemilerinin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama faaliyetlerinden ötürü, faaliyetleri yasa dışı nitelendirerek Türkiye'ye karşı ortak bir tutum belirleme hazırlığı yapıyor.

"Ciddi derecede endişe duyuyoruz"

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında Türkiye'ye ait gemilerinin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama faaliyetleri yürütmesinden ötürü yaşanan gerginlikte Avrupa Birliği'nin (AB) Lüksemburg'da toplanan Avrupa Birliği (AB) bakanları, birlik üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti etrafında "Türkiye'nin yasa dışı sondaj faaliyetleri nedeniyle ciddi endişe duyduklarını" dile getirdiler.

Avrupa Birliği bakanları, Avrupa Komisyonu'na "uygun önlemler için gecikmeksizin somut eylemleri değerlendirme" çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn görüşme sonrası yaptığı açıklamada sondaj konusunun toplantıdaki ana gündem maddesi olduğunu ve Avrupa Birliği (AB)'nin Türkiye'ye finansmanı kesebileceğini ya da Ankara'da üst düzey toplantıların tamamını sonlandırabileceğini ifade etti.

Johannes Hahn gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin faaliyetlerinin "kabul edilemez" olduğunu dile getirdi.

Türk Dışişleri'nden tepki: Siyasi saiklidir

Yaptığı yazılı açıklamada Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB)'ni, değerlendirmelerin "siyasi saikli" olmakla eleştirdi. Yazılı açıklamada "Avrupa Birliği (AB)'nin var olan
tutumu esasen Ege ve Doğu Akdeniz'e ilişkin Rum-Yunan ikilisinin Türkiye'nin ve Kıbrıs adasının ortak sahibi KKTC'nin haklarını gasp etmeye matuf, temelsiz, mesnetsiz ve maksimalist tezlerine dayanmaktadır. Bu tezleri tamamıyla reddediyoruz. Doğu Akdeniz'e ilişkin kararlar hukuki temelden mahrumdur. Avrupa Birliği (AB)'nin bu taraflı ve gerçeklerden kopuk tavrını değiştirmeye çağırıyoruz." denildi.

Neler yaşanmıştı?

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Görüşmede Çipras, Türkiye'nin sondaj faaliyetlerini açarak, Türk gemilerinin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama faaliyetlerinden ötürü Avrupa Birliği (AB) Konseyi "Türkiye'nin yasa dışı eylemlerini açıkça kınamalıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)