AB Temsilcisi, Türkiye’ye methiyeler düzdü

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’nin Ukrayna-Rusya arasında çıkan savaşta takındığı rol hakkında değerlendirmelerde bulunurken çok iyi iş çıkartıldığını ifade etti.

GÜNDEM 11.05.2022, 17:23
AB Temsilcisi, Türkiye’ye methiyeler düzdü

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yabancı merkezli bir gazeteye açıklamalarda bulunarak dünya gündemini değerlendirdi. Borrell’in gündeminde Türkiye de vardı. Ukrayna-Rusya arasındaki savaş hakkında konuşan Josep Borrell, şunları aktardı: “Türkiye şüphesiz ki bu konuda ve bu süreçte oldukça iyi iş çıkardı. İki ülkeyle de ilişkileri çok iyiydi. Ancak arabuluculuk konusunda en iyi yol, Birleşmiş Milletler’den geçen yoldu. Birleşmiş Milletler devreye girmelidir. Öte yandan Avrupa Birliği bu konuda arabulucu olmayacak. Ne Rusya bizi kabul eder ne de biz Rusya’yı. Görünen o ki arabuluculuk görevini Çin de üstlenemez çünkü onlar da Rusya’dan yana tavır takınıyorlar.”



“Ukrayna’ya şimdiye kadarkinden daha fazla destek vereceğiz”

“Avrupa Birliği, Ukrayna’nın bu savaşı kazanmasını istiyor. Bu sebeple şimdiye kadar verilen destekten daha fazlası verilecek. Rusya’nın ekonomisini zayıflatmak, uluslararası arenada izole etmek ve Ukrayna’ya silah tedarik etmek gibi süreçler artık daha da ileri gidecek. Ukrayna’ya ne denli silah sağlarsak savaşın o kadar uzayacağını ve Ukraynalıların o denli fazla acı çekeceğini söyleyenleri anlayamıyorum. Avrupa’da bile bu şekilde düşünenler var. Bu insanlara sormamız gereken bazı sorular var: Bu savaşın bitmesi önemli elbette ancak ne şekilde bittiği de önemli değil mi? Ukraynalılar Rusya’ya diz mi çöksün? Ukraynalılar Ruslar tarafından paramparça mı edilsin? Silah göndermememiz durumunda savaşın mecburen biteceğini ancak Rusya’nın kazanacağını söylüyorlar. Bunu hepimiz farkındayız. Peki ya sonra ne olacak? İstediğiniz nedir?”

“Savaş güçlü bir Ukrayna’nın müzakere masasına oturmasıyla biter ”

“Tarih boyunca tüm savaşlar, müzakere masasında bitmiştir. Bu savaş da o masada bitecektir. Ancak bizim amacımız da isteğimiz de Ukrayna’nın o müzakere masasına güçlü şekilde oturabilmesi. Bu konuyu perşembe günü düzenlenecek olan G-7 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda da görüşeceğiz. Geçmişte, bazı konularda yalnızca ve tamamıyla Rusya’ya güvenecek kadar saf olduğumuz zamanlar oldu. Örneğin Almanya’daki LNG terminali konusunda. Şimdilerde düzeltmemiz gereken problemlerin başında gelen bu mesele hakkında geçmişte bir hata yaptığımızı kabul etmeliyiz. Bunu idame süreci uzun sürecek ancak bir gün Rus gazından tamamen kurtulacağız. Avrupa Birliği’ndeki kimse, Rusya’dan petrol ve doğal gaz arzını bir gecede durduramaz. Bunu herkes biliyor. Macaristan gibi ülkeler petrol tankerleri için boru hatları ve kıyı şeritlerinin olmadığını bile söylüyorlar. Bunlar mantıklı sebepler. Bu sebeple herkese uyan çözümler üretmeliyiz.” 



Mali Silahlı Kuvvetleri’nin AB’deki eğitimlerinin iptali hakkında

“Avrupa Birliği’nin Sahel bölgesinde terörizm, çoban-çiftçi kavgası, suç, yapay sınır, etnik köken gibi karmaşalarla uğraşmak zorundayız. Burada temel mesajımız var ve o da şu: Bu sorunları Leopard tanklarını göndererek çözemezsiniz. Bu mücadele hem askeri hem de sivil. Barış tamamen sağlanmadığı takdirde oradaki savaş asla bitirilemez. Bu sürecin güçlü sosyal ve siyasi bileşenleri var.”

Yorumlar (0)