AB Suriyeliler için ne kadar para gönderdi?

Avrupa Birliği Suriyeliler için Türkiye'ye ne kadar para verdi? AB'nin Suriyeliler için verdiği para miktarı ne kadar? 2019 itibariyle Türkiye ne kadar aldı?

GÜNDEM 19.07.2019, 14:32
AB Suriyeliler için ne kadar para gönderdi?

Avrupa Birliği (AB) Türkiye'deki Suriyeliler için göndermeyi taahhüt ettiği 6 milyar avronun sadece 2,35 milyar avrosunu verdi.

AB (Avrupa Birliği), Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecileri desteklemek için ödeme taahhüdünde bulunduğu 6 milyar avroluk nakdi desteğin sadece 2,35 milyar avroluk kısmını gönderdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Suriye'deki iç çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye gelen ve ülkeye yerleşen sığınmacıların desteklenmesine yönelik mali yardım programına (FRIT) ilişkin yeni açıklama yayımladı.

FRIT (mültecilerin desteklenmesine yönelik mali yardım programı) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere destek vermek amacıyla oluşturulan fona sağlık, sosyo ekonomik destek ve belediye altyapısı gibi alanlara harcanmak üzere 1,41 milyar avroluk kaynağın tahsis edildiği belirtildi.

FRIT'nin açıklamasında Suriye'deki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye gelen sığınmacıları desteklemek amacıyla 2016 senesinde kurulan toplam 6 milyar avroluk fona şimdiye kadar 5,6 milyar avro tahsis edildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, fon kapsamında 3,5 milyar avroluk sözleşmeye imza atıldığı ve projelere 2,35 milyar avroluk ödeme yapıldığı vurgulandı.

FRIT'nin açıklamasında, fon kapsamında 80'in üzerinde projenin hayata geçirildiği bilgisi de paylaşıldı.

Türkiye ile AB arasındaki süreç 

Avrupa Birliği (AB), 29 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde, Suriye'deki iç çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar avroluk fon sağlama taahhüdünde bulunmuştu. 18 Mart'taki zirvede ise 3 milyar avroluk ek fonun uygulamaya konulması kararı verilmişti.

Söz konusu fonların, Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacıların eğitim, sağlık, gıda, altyapı ve diğer ihtiyaçları için hayata geçirilecek projelere harcanması kararı verilmişti.

Türkiye, an itibariyle dünyada en fazla sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Türkiye, Avrupa Birliği (AB)'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik mali yardımını yeterince hızlı aktarmamakla ve anlaşmaya bağlı kalmamakla suçluyor.

Sayıları onlarla ifade edilen ve seçkinleri içeren sığınmacı paylaşımında Avrupa Birliği üyesi ülkeler birbiriyle kavgalı durumda. Avrupa Birliği üyesi ülkeler, özellikle Suriye'den sığınmacıların ülkelerine gelmesini istemiyor. Öyle ki, kimi Avrupa Birliği üyesi ülkelerin güvenlik kollukları, sığınmacıların ülkelere girişine engel olmak için zaman zaman mültecilerin hayatlarını dahi hiçe sayıyorlar.

Yorumlar (0)