AB'nin derdi anlaşıldı: Doğu Akdeniz!

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik Barış Pınarı Harekâtını başlatmasının ardından Türkiye’ye silah ambargosunu görüşmek için bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının asıl amacı ortaya çıktı. Ambargoda uzlaşama sağlamayan AB, Akdeniz’de sondaj faaliyetlerine katılan Türk yetkililere yaptırım uygulamaya karar verdi. 

GÜNDEM 15.10.2019, 13:23
AB'nin derdi anlaşıldı: Doğu Akdeniz!

Avrupa Birliği (AB), Fransa ve Almanya’nın baskılarıyla Barış Pınarı Harekâtı’nı durdurmak için harekete geçti ancak anlaşma sağlayamadı. Türkiye’ye silah ambargosu konusunu görüşen AB üyesi 28 ülkenin dışişleri bakanları ortak bir fikirde buluşamadı. Lüksemburg’da düzenlenen toplantıda uzlaşılan tek mesele, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri sebebiyle yaptırım uygulama kararı oldu. 

Lüksemburg’da bir araya gelen AB dışişleri bakanları, silah ambargosu konusunda uzlaşma sağlayamayınca oy birliğiyle kınama mesajı yayınladı. Yapılan açıklamada, Türkiye'nin askeri operasyonunun tüm bölgedeki istikrar ve güvenliği zayıflattığı ifade edildi. Ayrıca, sivillere yönelik daha fazla acı, daha fazla yerinden edilme ve insani yardıma erişimin engellenmesi gibi sonuçlara yol açtığı da kaydedildi. 

Türkiye'nin meşru sondaj çalışmalarını kınadılar

Toplantıda asıl anlaşmaya varıla konu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki meşru doğal gaz arama faaliyetlerini önlemek oldu. AB bakanları, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında süren sondaj çalışmalarını yeniden kınadı. Brüksel, "AB Konseyi, Doğu Akdeniz’de yaşa dışı sondaj faaliyetlerinden sorumlu gerçek ve tüzel kişileri hedef alan kısıtlayıcı tedbirlerin devreye sokulması konusunda anlaştı. AB Konseyi, bu konu hakkında AB Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonunu hızlı biçimde bir teklif sunması için çağrıda bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Dışişleri'nden açıklama geldi

Dışişleri Bakanlığı, AB Dış İlişkiler Konseyi’nin Suriye ve Doğu Akdeniz kararları ve Türkiye’ye yönelik yaptığı çağrıları kınayarak, "Bu hukuksuz ve yanlı tutumu nedeniyle AB ile bazı alanlardaki iş birliğimizi ciddi bir şekilde gözden geçireceğiz." açıklamasında bulundu.

Söz konusu açıklamada, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’nı uluslararası hukuk temelinde terörizmle mücadeleye ilişkin kararları uyarınca başarıyla yürüttüğü belirtilerek, "PKK’nın bir uzantısı olan PYD/YPG terör örgütünün ülkemizin ulusal güvenliği ile Suriye’nin toprak bütünlüğü ve ulusal birliğine yönelik tehdit ve saldırıları karşısında AB’nin terör unsurlarını koruyucu bir yaklaşım sergilemesi kabul edilemez." ifadeleri kullanıldı.

AB’nin, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü arama ve sondaj faaliyetlerini yasa dışı olarak nitelendirmesinin kabul edilemeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, "AB'nin Türkiye’ye karşı emsali olmayan bu ön yargılı tutumu, uluslararası hukukla da bağdaşmamaktadır." ifadelerine de yer verildi.

Yorumlar (0)