AB Konseyi Başkanı Michel'den İstanbul mesajı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Endonezya'da G20 Liderler Zirvesi'nde konuşma yaptı. İstanbul'daki terör saldırısının ardından Türk halkının yanında olduklarını ve taziye mesajlarını ilettiklerini kaydeden Michel, bu saldırıların önlenmesi için istihbarat servislerinin her zaman iş birliği içinde kalması gerektiğini söyledi. Michel; Ukrayna'da nükleer güç kullanılacağına ilişkin iddialar, Rusya'ya uygulanabilecek yaptırımlar ve enerji güvenliği konularına ilişkin AB'nin nasıl bir tutum içinde olduğunu da aktardı.

GÜNDEM 15.11.2022, 09:22 Hakan Öksüz
AB Konseyi Başkanı Michel'den İstanbul mesajı

Endonezya'da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nde konuşan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, önemli mesajlar verdi. Konuşmasına İstanbul'da yaşanan terör saldırısını gündeme getirerek başlayan Michel, "Bu trajik saldırıdan sonra AB olarak Türk halkına desteğimizi gösterdik. Yaşanan son saldırı, teröre karşı ortak bir mücadele verdiğimizin kanıtıdır." dedi.

Teröre karşı verilen mücadelede istihbarat birimlerinin önemine dikkat çeken Michel, "Olası saldırıların önlenmesi için ülkelerin istihbarat birimleri, iletişim halinde olmalı. Siyasetten bağımsız olarak istihbarat kurumları arasında her zaman en üst düzeyde iş birliği sağlanmalı. Bu anlayışın yerleşmesi için mücadele ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Nükleer silah söylemleri sorumsuzca"

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, daha sonra Ukrayna-Rusya savaşının gidişatını ele aldı. Ukrayna'da nükleer silah kullanma olasılığının gündeme geldiğini hatırlatan Michel, "Rusya'nın nükleer güç kullanabileceğine ilişkin söylemler korkunç. Rusya, bu tehdit dilini kullanmaktan vazgeçmeli. Nükleer silah kullanılabileceğine dair açıklamalar bir hayli tehlikeli. Rusya, daha sorumlu davranmalı." değerlendirmesinde bulundu.

"Rusya'nın savaşı bitirmesi gerekiyor"

Bu yıl G20 zirvesinin, tahminlerin ötesinde, son derece değişik bir iklimde gerçekleştiğine vurgu yapan Michel, "G20 ile BM Güvenlik Konseyinin daimi üyelerinden olan Rusya, egemenliğini ve bağımsızlığını korumaya çalışan Ukrayna'ya saldırıyor. Bu savaş, sadece Avrupa'yı etkilemiyor. Küresel ölçekte yaşanan enerji ve gıda krizinin geldiği boyut korkunç. Bu krizleri sona erdirmek için öncelikle Rusya'nın savaşı bitirmesi gerekiyor." dedi.

"Gıda ve gübre ihracatı, yaptırımların kapsamında değil"

Enerji güvenliği konusunda çok hassas olduklarını belirten AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Dünyada yetersiz beslenme sorunu yaşayan kişilerin sayısı her geçen yıl artıyor. Bunun önlenmesi için küresel ölçekte iş birliği gerekiyor. Rusya'ya yaptırım uyguluyoruz ancak gıda ve gübre ihracatı, bu yaptırım alanının dışında tutuluyor. Bizim bu tutumumuza rağmen Rusya, gıda ve gübre ihracatının kısıtlanması kararını aldı." ifadelerini kullandı.

"8 milyar avroluk yardım paketi hazırlıyoruz"

Gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine destek vermek için 8 milyar avroluk bir yardım paketi hazırladıklarını kaydeden Michel, "G20'nin sürdürülebilir olması için bu finansman yardımları gerekli. Enerji krizi, hem insanları hem de işletmeleri olumsuz yönde etkiliyor. Enerji güvenliğinin sağlanması, G20'nin sorumluluklarından biri. Bunun için G20 toplantılarında Rusya'ya daha çok baskı uygulanması yönünde kararlar çıkmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)