AB: Kapalı Maraş açıldığı için üzgünüz!

Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi Josep Borrell, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bulunan Kapalı Maraş'ın açılması nedeniyle üzüldüklerini ifade etti. 

GÜNDEM 16.11.2020, 09:37 16.11.2020, 17:11
AB: Kapalı Maraş açıldığı için üzgünüz!

46 senedir iskâna kapalı olan Maraş'ın bir bölümü halkın kullanımına açılmıştı. Söz konusu bölgeye yönelik yatırımların başlaması üzerine Avrupa Birliği'nden (AB) ses gelmeye başladı. 

Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi Josep Borrell, Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulması ve adanın birleştirilmesi için Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde müzakerelerin hızlı bir şekilde başlamasına gereksinim duyulduğunu hatırlattı.

"Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm getirmeye hazırız"

Kıbrıs sorununda diyalog kanalına alan açma teşebbüsleri sürerken Maraş'ın bir bölümünün halkın kullanımına açıldığını belirten Borrell, Avrupa Birliği'nin (AB) müzakerelere destek vermeye ve kalıcı bir çözüm getirilmesi konusunda etkili bir rol üstlenmeye hazır olduğuna dikkat çekti.

"Siyasi eşitliğin olduğu bir federasyon"

Borrell, Avrupa Birliği'nin (AB) Kıbrıs sorununun "iki bölgeli, iki toplumlu" ve siyasi eşitliğin hâkim olduğu bir federasyon temelinde çözülmesinden yana olduğunu, söz konusu çözümün Birleşmiş Milletler (BM) kapsamında ve Avrupa Birliği'nin (AB) kuruluş prensipleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi gerektiğini aktardı. 

"Türkiye'nin somut hamlelerde bulunması gerekiyor"

Maraş'ın statüsü konusunda Birleşmiş Milletler'in (BM) kararlarına aykırı hareket edilmemesi gerektiğini kaydeden Borrell, Türkiye'nin görüşmelere fayda getirecek ortam için somut hamlelerde bulunmasının şart olduğunu ifade etti. 

"Kapalı Maraş'ın açılması bizi üzdü"

Borrell, Kıbrıs sorununun çözümünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının dikkate alınması gerektiğini belirterek, Avrupa Birliği'nin (AB) Kapalı Maraş'ın açılması ve Birleşmiş Milletler (BM) prensipleri ile tutarsız olan açıklamalarda bulunulması nedeniyle üzüldüğünü söyledi.

Söz konusu adımların güvensizliğe ve gerginliğe neden olacağını kaydeden Borrell, bu adımların derhal geri alınması gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0)