AB'den Ukrayna'nın üyeliğine ilişkin açıklama

Avrupa Birliği liderleri, Ukrayna'nın AB’ye üyelik başvurusunun Avrupa Birliği Komisyonu tarafından incelenmesini talep ettiklerini, bu süreci beklerken Ukrayna’nın Avrupa yolunu izlemesini desteklemeyi sürdüreceklerini açıkladı.

GÜNDEM 11.03.2022, 09:38 11.03.2022, 17:56
AB'den Ukrayna'nın üyeliğine ilişkin açıklama

AB üyesi 27 devlet lideri, AB Dönem Başkanı Fransa'nın ev sahipliğinde dün Versay Sarayı'nda bir araya geldi.

“Rusya, harekâta son vermeli”

Gayriresmi zirvenin ilk gün oturumlarından sonra liderler, akşam yemeğinde Ukrayna-Rusya savaşını ele aldı. Basınla paylaşılan bildiride Belarus ve Rusya’nın, savaşın bütün sorumluluğunu taşıdığı ve bütün suçlardan da sorumlu tutulacağı aktarıldı. 

Uluslararası Ceza Mahkemesinin soruşturma açmasının memnuniyetle karşılandığının belirtildiği bildiride, "Ukrayna'nın nükleer tesislerinin güvenlik ve emniyetinin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın desteğiyle hemen sağlanması çağrısını yapıyoruz." sözlerine yer verildi.

Bildiride Rusya'nın askeri harekatına sonlandırması ve bütün askeri teçhizatı ile güçlerini, koşulsuz ve derhal Ukrayna’dan çekmesi ve Ukrayna'nın kabul görmüş sınırlarının toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına ve egemenliğine saygı duyması talebi yinelendi.

Sivillerin tahliyesi

AB ve üye ülkelerin, koordineli bir şekilde Ukrayna'ya insani, maddi, mali ve siyasi destek vermeye devam edeceği, Rus saldırısı bittikten sonra demokratik bir Ukrayna'nın tekrar inşası için destek sağlama konusunda kararlı olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca bildiride, “Rusya ve Beyaz Rusya konusundaki baskımızı artırmaya kararlıyız. Önemli yaptırımlar uyguladık ve yeni yaptırımlarla hareket etmeye hazırız.” sözlerine yer verildi.

Bildiride Rusya, Ukrayna'daki sivillere ve yerinden edilmiş insanlara, engelsiz ve güvenli insani erişim ve ayrılmaya çalışan sivillerin güvenli geçişine müsaade etmeye davet edildi.



AB üyeliği

Hızlı hareket etmeye çağrılan AB Konseyinin, 28 Şubat'ta Ukrayna tarafından yapılan üyelik başvurusuna yönelik görüşünü bildirmeye davet edildiği hatırlatılan bildiride "Bunu beklerken, Ukrayna'nın Avrupa yolunu izlemesine destek vermek için ortaklığı derinleştirecek ve bağlarımızı daha da güçlendireceğiz. Ukrayna, Avrupa’ya aittir." sözlerine yer verildi. 

Bildiride ayrıca Komisyonun, Gürcistan ve Moldova’nın da üyelik başvurusuna ilişkin fikir belirtmesini talep ettiği kaydedildi.

Yorumlar (0)