AB'den ilk açıklama!

Ermenistan'ın ateşkesi bir kez daha ihlal ettiğini, ilk saldıran ordunun Ermeni ordusu olduğunu dile getirmeyen Avrupa Birliği, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginlikten endişe duyduğunu belirterek, her iki ülkeye birden çağrıda bulundu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise yazılı açıklama yaptı.

GÜNDEM 27.09.2020, 13:41 27.09.2020, 14:43
AB'den ilk açıklama!

Ermenistan'ın alenen ateşkesi ihlal etmesine ve ilk saldırının Ermeni ordusundan gelmesine değinmeyen AB (Avrupa Birliği) Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaların ciddi derecede endişe verici olduğunu kaydederek, Azerbaycan ve Ermenistan taraflarına askerî hareketliliklerin durdurulması çağrısı yaptı.

Kendini savunan Azerbaycan'la ateşkesi ilk ihlal eden ve sivil yerleşim yerlerine saldırı düzenleyen Ermenistan arasında ayrım yapmaksızın her iki ülkeye çağrıda bulunan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, Dağlık Karabağ'dan gelen yoğun çatışma bilgisinin ciddi endişeye kaynağı olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, tansiyonun daha da yükselmesini engellemek için öncelikle her iki ülkenin de askerî hareketliliğini acilen durdurması gerektiğini, iki ülke arasındaki gerilimin tek çözüm yolunun ön şartsız müzakerelere dönmek olduğunu vurguladı.

Josep Borrell'dan çağrı!

Yazılı açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, Dağlık Karabağ'daki cephe hattı boyunca çıkan yoğun çatışmalarda asker ve sivil can kayıpları bulunmasından ötürü büyük üzüntü duyduklarını bildirdi.

Avrupa Birliğinin, çatışmaların derhal durdurulması, gerilimin azaltılması ve ateşkesin sıkı bir biçimde gözlenmesi çağrısı yaptığını belirten Josep Borrell, Azerbaycan ve Ermenistan'ın AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk Grubu himayesinde herhangi bir ön şart bulunmaksızın müzakerelere başlamasının büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Yorumlar (0)